Háromszöges matekfeladat. Mi a megoldás?
Adott egy ABC háromszög. A BAC szög 45 fokos.
Az AC szakasz A-hoz közelebbi harmadolópontja a P pont.
Az ABP szög 15 fokos.
Hány fokos az ACB szög?
Nekem 75 fok jött ki. Ez versenyfeladat, tehát számológépet nem lehet használni.
Csak nem OKTV-re készülünk? :) Üdv a klubban!
Megnézem a feladatot, aztán, ha tudok valamit, jelentkezem.
Bátaszéki, név szerint.
Egyébként köszi!
nekem 90° jött ki, így:
ABP 3. szögét kiszámoljuk 120°
Legyen a másik harmadolópont (a C-hez közelebbi) Q
ABQ háromszögnek súlyvonala a BP szakasz, mivel a súlyvonal területfelező, ezért: ABP és PBQ háromszögek területe egyenlő. Mivel mind a két háromszög tartalmaz 2-2 azonos oldalt + a területük is egyenlő, ezért a BQ szakasz egyenlő az AB szakasszal. Így egy egyenlő szárú háromszöget kaptunk. Emiatt az PBQ szög is 15°.
A PBC háromszögnek a súlyvonala a BQ. Ugyanígy 15° lesz a QBC szög is.
Végül kiszámoljuk mostmár a PQB szöget, ez 105° lesz. A BQC szög 75° lesz. Az ACB szög meg 90°
Azta tényleg :D
Akkor elrontottam. Na mindegy :D
Kösz a választ!
Nem Te rontottad el, hanem az előző válaszoló írt hülyeséget. Miért vállalkozik segítésre, aki nem ért hozzá?
Itt hibázott: Ha két háromszög területe és két oldala megegyezik, akkor nem biztos, hogy egybevágók!
Ugyanis:
Egy általános háromszöget egy súlyvonala két olyan háromszögre bontja, melyek területe és két-két oldala megegyezik, mégsem mondhatjuk, hogy MINDEN ÁLTALÁNOS HÁROMSZÖGET egy súlyvonala két egybevágó háromszögre bont!!!!
A helyes válaszon még dolgozok, de egyre kevésbé hiszem, hogy általános iskolás módszerekkel meg lehet oldani.
Lehet, hogy a 75 fok lesz a jó eredmény... kiderül!
Tényleg 75 fok a helyes válasz!
Egyelőre középiskolai módszerekkel (szögfüggvényekkel) jött ki, de gondolkozom, hogyan lehet általános iskolás módszerekkel is kiszámolni.
Itt a háromszög az Euklides szerkesztőprogrammal, üvölt róla, hogy az a szög nem lehet 90 fok...
Megvan nyolcadikos okoskodással! Itt az ábra:
A megoldás:
Mivel BPC szög 60 fokos, ezért felvehetjük PB szakaszon az R pontot úgy, hogy PQR háromszög szabályos legyen.
AP=PQ=QC=RP=RQ. Így RQC háromszög egyenlő szárú, emiatt QRC szög = QCR szög = 30fok.
APR háromszögről ugyanezek mondhatók el, ezért APR háromszög egyenlő szárú, és PAR szög = PRA szög = 30fok.
Ekkor RAB szög= PABszög-PAR szög, azaz 45fok-30fok=15fok.
Ekkor RAB háromszögnek két 15fokos szöge van, azaz egyenlő szárú, emiatt AR=RB. Ezt összevetve AR=RC-vel azt kapjuk, hogy RC=RB.
PRC szög a PRC háromszögből kapható, és 90 fokra jön ki, akkor CRB szög is 90 fokos.
Összegezve: BRC háromszög egyenlő szárú derékszögű háromszög, emiatt RCB szög=45fok.
ACBszög= ACRszög+RCB szög = 30fok+45 fok=75fok.
(Remélem, nem írtam el semmit...)
Megmondom, hogy jött ki a 75°:
Kiszámoltam néhány külső szöget, aztán arányos ábrából kisaccoltam az adott szöget :D
Mindenesetre én nem indultam a versenyen, csak elkértem a feladatot az egyik osztálytársamtól.
És igen, tudom, hogy ábrából sosem szabad becsülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!