Hogyan kell szabályos körbe szerkeszteni a lent leírt módon?
Szabályos körbe kéne beleszerkesztenem, körzős és vonalzó használatával egy:
a, négyzetet
b, ötszöget
c, hatszöget
d, nyolcszöget
e, tizenkét szöget
Nekem viszont csak a hatszög megy.
Valaki tudna segíteni, hogy hogyan kell?
Még ma be kéne fejeznem... ):
Négyszög:
1. Kijelölsz egy pontot. Ez az A csúcs.
2. Húzol egy egyenest, ami átmegy O-n és A-n, ez metszi a kört, az lesz a C csúcs. AC pedig a négyzet átlója.
3. O pontba merőlegest állítasz, mert a négyzet átlói merőlegesek egymásra. Ez az egyenes kiadja a B és D csúcsot.
Ötszög: Ez elég nehéz, keress rá neten. Biztos, hogy fönn van.
Nyolcszög: A középponti szög 360/8=45 fok.
Vagyis mondjuk úgy lehet, hogy kijelölsz egy A csúcsot.
OA szakaszra, ráméred a 45 fokos szöget. Így kijön a B csúcs. OB-re megint ráméred stb.
(Persze a szembenlévő csúcsok egy egyenesen vannak, így elég 4-szer felmérni a szöget)
Vagy megszerkesztesz egy négyzetet. Utána O-nál van 4 darab derékszöged. Ezeket megfelelezed, és így kapod meg a másik 4 csúcsot. (Itt is elég két szöget felezni.)
Tizenkétszög:
Kiindulsz egy hatszögből, és a 60 fokos középponti szögeket megfelezed. Három felezést kell végrehajtanod.
Szabályos körbe? Van másmilyen is? :) Felcserélhetted, szerintem körbe kell szabályos sokszögeket szerkeszteni. Sebaj.
Van valami segédegyeneses módszer, amellyel tetszőleges szabályos sokszög szerkeszthető adott körbe, de ez nekem már nagyon régen volt, és abszolút nem rémlik, hogy hogyan volt.
Ha a hatszög megvan, minden oldalának meghúzod a szakaszfelező merőlegesét. Ahol ezek elmetszik a kört, az lesz a tizenkétszög hat csúcsa (a másik hat pedig a hatszög hat csúcsa). Ezeket összekötve kész is van a tizenkétszög.
Köszönöm a segítséget
Már csak az ötszög kell... :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!