Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan lehet körből szabályos...

Hogyan lehet körből szabályos ötszöget szerkeszteni körző nélkül?

Figyelt kérdés
2011. máj. 27. 16:43
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
0%
Radírral és vonalzóval..
2011. máj. 27. 17:01
 2/13 anonim válasza:
34%
nem lehet! nekem volt egy ilyen házim órákig törtem a fejem, de nem jöttem rá és oda írtam hogy nem lehet megoldani. és mit az isten, jó lett a "megoldás"! úgyhogy ne próbálkozz.
2011. máj. 27. 17:01
 3/13 anonim ***** válasza:

Ha a kérdés az, hogy lehet-e egy adott körbe írható szabályos ötszöget szerkeszteni körző nélkül, akkor a válasz: IGEN!

Nem közvetlenül, hanem kis kitérővel: egy szabályos tízszög minden második csúcsát összekötve előáll az ötszög. A tízsög oldalát pedig két mozdulattal elő lehet állítani. :-)

Ha érdekel, megpróbálom lerajzolni.

DeeDee

2011. máj. 27. 21:16
 4/13 anonim válasza:
nem azért mondom, de akármilyen szabályos sokszöget bele lehet szerkeszteni, főleg mivel arkhimédész a 96szögig eljutott(az addig összes szabályos sokszöget megszerkesztve), miközben a pí-t(3,1415...) megtalálta
2011. máj. 27. 22:26
 5/13 anonim ***** válasza:
Archimédesz nem használt körzőt?
2011. máj. 27. 22:58
 6/13 bongolo ***** válasza:

DeeDee, engem igazán érdekel, hogy hogyan szerkesztesz tízszöget körző nélkül!!!

Persze abból már az ötszög nem kunszt csak vonalzóval sem, de odáig el kellene jutni!

2011. máj. 28. 00:37
 7/13 anonim ***** válasza:

Íme a megoldásom:

[link]

Nem véletlen tettem fel a kérdést az előző válaszomban, hogy a kör adott-e?

Ha nincs kör, tárgytalan a dolog.

De ha van, akkor az ábra a10 szakaszát csak sorban fel kell mérni a kör kerületére. :-)

DeeDee

2011. máj. 28. 02:04
 8/13 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat!
2011. máj. 28. 06:14
 9/13 anonim ***** válasza:
aranymetszéssel tudsz 10 szöget szerkeszteni. és csak minden második csúcsot kötöd össze...
2011. máj. 28. 08:08
 10/13 bongolo ***** válasza:

DeeDee, tetszik a megoldásod :)

Szóval tovább általánosítva: kell indulásnak egy tetszőleges alakú papír, és utána a papírlapot használod körzőnek

- ahhoz, hogy csinálj rajta derékszöget

- ahhoz, hogy kimérd rá a kör sugarát

- ahhoz, hogy ennek megcsináld a felét a másik oldalon

- ahhoz, hogy kivond √5/2-ből az 1/2-et

- és hogy ezt a távolságot felmérd a kör vonalára körbe

Tetszik! De elméletileg azért ez is körző persze...

Viszont ha már hajtogatás, akkor lehet úgy is szabályos ötszöget csinálni, hogy ahhoz kör se kell. Kell keríteni egy szalagot (vagy hajtogatni egy tetszőleges alakú papírból papírcsíkot) és gondosan sima csombékot kell rá kötni. Szabályos ötszög lesz! Próbáljátok ki!

Itt egy ábra hozzá:

[link]

Zöld szín jelzi a szalag egyik oldalát, a kék a túlsót.

2011. máj. 28. 13:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!