Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hatáértékszámításban jártasok...

Hatáértékszámításban jártasok segítségét kérném, bővebben lent?

Figyelt kérdés

Szóval a kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom egy bizonyos függvény határértékét, hogy + vagy - végtelenben mennyi, illetve egy adott számnál jobbról vagy balról mennyi?

Adott: f(x)=(4x^3-9x^2)/9(x-2)^3

Kellene a határértéke - végtelenben, addig eljutok, hogy 4/9-ed, de honnan tudom, hogy + vagy - ?

Illetve a 2-ben BALRÓL, addig eljutok, hogy végtelen, de pozitív vagy negatív és hogyan tudom megállapítani.

Ha valaki elmagyarázná ezt nekem azt nagyon megköszönném!!4

2013. jan. 3. 16:56
 1/6 anonim ***** válasza:

lim x→-∞ (4x³-9x²)/(9(x-2)³)

A számlálót és a nevezőt is elosztod x³-bel:

lim x→-∞ (4-9/x)/(9(1-2/x)³)

(9/x)→0 és (2/x)→0, akkor is ha x→∞ és akkor is, ha x→-∞, így a határérték:

(4-0)/(9(1-0)³)=4/9

lim x→2- (4x³-9x²)/(9(x-2)³)

A számláló 4∙2³-9∙2²=-4-hez tart.

Mivel balról tartunk a 2-höz, ezért x<2, így x-2<0, ezért (x-2)³<0. A nevező ezért balról tart a 0-hoz, amit úgy írunk, hogy →-0. Így a függvény →-4/-0=4/0=∞

2013. jan. 3. 18:47
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszi, életet mentettél.

Még annyi merült fel bennem, ha a nevezőben páros hatvány szerepelne, akkor a 2-ben balról vett határérték - végtelen lenne?

2013. jan. 3. 19:14
 3/6 anonim ***** válasza:
Igen, pl. lim x→2- (4x³-9x²)/(9(x-2)²)=-∞
2013. jan. 3. 19:32
 4/6 anonim ***** válasza:
A lényeg az, hogy mindig fontos megkülönböztetni a +∞-t a -∞-től, ill. a +0-t a -0-tól, egyébként az előjel szabályok úgy vannak, mint sima számoknál.
2013. jan. 3. 19:36
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm :) tényleg sokat segített
2013. jan. 3. 19:43
 6/6 anonim ***** válasza:
Szívesen... egy kis pihenés volt ez így analízis vizsga után :D
2013. jan. 3. 19:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!