Matekházi, nemtudok vele mit kezdeni. ötletek?
Itt 1 vázlatos kép róla és a szöveg: [link]
Az ábrán látható 10cm oldalhosszúságú négyzetbe derékszögű háromszöget szerkesztettünk, melyeknek egyik hegyesszöge 60°-os. Mekkora a középső négyzet területe,kerülte?
mivel a derékszögű háromszögben megvan az egyik oldal és az összes szög, ezért trigonometriával ki tudod számolni a többi oldalt is. A belső négyzet oldala pedig a háromszög nagyobbik befogójából a kisebbik befogója
amúgy tetszik a kis rajz jobb alul
A trigonometria a sinusz, koszinusz, tangest jelenti.
Így sem ismered?
Mert enélkül nem nagyon tudom, hogy lehetne megoldani, főleg 8.-os szinten.
a trigonometria a szinuszos, koszinuszos, tangenses, kotangenses dolog. Egy szög szinusza megegyezik a szöggel szemközti befogó és az átfogó hányadosával. Itt ebben az esetben a szinusz 60° = nagyobbik befogó osztva 10-zel, tehát
gyök(3)/2 = x/10 (gyök(3)/2 a 60° szinusza)
beszorzunk 10-zel
gyök(3)*5 = x
8,66 = x
Pitagorasz tétellel a másik oldalt is kiszámolod
8,66-kisebbik befogó lesz a négyzet oldala
Mikor a húgom nyolcadikos volt, és segítséget kért a matekházi megoldásában, volt egy feladat, amelyet ránézésre felfogtam, számológépbe beütöttem a megfelelő szög tangensét, és megvolt a megoldás. A bibi az volt, hogy a trigonometria középiskolás (talán elsős? lehet, hogy másodikos) tananyag.
Úgy fél órát gondolkodtam, hogyan lehet szögfüggvények nélkül megoldani, aztán megvilágosodtam: fel lehet használni azt, amit a szögfüggvényekből tudunk, csak nem kell nevén nevezni a gyereket.
Nézzük a 30-60-90-es háromszöget. Ha a hosszabbik befogó mentén egymáshoz illesztünk két ilyet, akkor kapunk egy szabályos háromszöget, jelen esetben az oldalak 10 cm-esek. Ezt megfelezve kaptuk a 30-60-90-es derékszögű háromszöget, vagyis a 30°-os szöggel szemközti oldal ennek a 10-nek a fele, 5 cm.
Innen Pitagorasz-tétellel megvan a másik befogó is (gyök(75)), abból pedig a háromszög területe. Ha ezt néggyel megszorzod (mert négy egybevágó háromszögünk van), és az eredményt levonod a nagy négyzet területéből, megkapod a kis négyzet területét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!