Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matekházi, nemtudok vele mit...

Matekházi, nemtudok vele mit kezdeni. ötletek?

Figyelt kérdés

Itt 1 vázlatos kép róla és a szöveg: [link]

Az ábrán látható 10cm oldalhosszúságú négyzetbe derékszögű háromszöget szerkesztettünk, melyeknek egyik hegyesszöge 60°-os. Mekkora a középső négyzet területe,kerülte?

2013. jan. 2. 17:40
 1/10 anonim ***** válasza:

mivel a derékszögű háromszögben megvan az egyik oldal és az összes szög, ezért trigonometriával ki tudod számolni a többi oldalt is. A belső négyzet oldala pedig a háromszög nagyobbik befogójából a kisebbik befogója

amúgy tetszik a kis rajz jobb alul

2013. jan. 2. 17:44
 2/10 A kérdező kommentje:
8. osztályba járok,és még arról se hallotam hogy mi az a trigonometria..valami érthetőbb nyelven letudod írni?:D
2013. jan. 2. 17:45
 3/10 anonim ***** válasza:

A trigonometria a sinusz, koszinusz, tangest jelenti.

Így sem ismered?

Mert enélkül nem nagyon tudom, hogy lehetne megoldani, főleg 8.-os szinten.

2013. jan. 2. 17:49
 4/10 anonim ***** válasza:

a trigonometria a szinuszos, koszinuszos, tangenses, kotangenses dolog. Egy szög szinusza megegyezik a szöggel szemközti befogó és az átfogó hányadosával. Itt ebben az esetben a szinusz 60° = nagyobbik befogó osztva 10-zel, tehát

gyök(3)/2 = x/10 (gyök(3)/2 a 60° szinusza)

beszorzunk 10-zel

gyök(3)*5 = x

8,66 = x

Pitagorasz tétellel a másik oldalt is kiszámolod

8,66-kisebbik befogó lesz a négyzet oldala

2013. jan. 2. 17:50
 5/10 A kérdező kommentje:
Jézus,ebből semmit se értek,nem tudjátok úgy elmagyarázni hogy esetleg megértsem? :D
2013. jan. 2. 17:54
 6/10 rémuralom ***** válasza:

Mikor a húgom nyolcadikos volt, és segítséget kért a matekházi megoldásában, volt egy feladat, amelyet ránézésre felfogtam, számológépbe beütöttem a megfelelő szög tangensét, és megvolt a megoldás. A bibi az volt, hogy a trigonometria középiskolás (talán elsős? lehet, hogy másodikos) tananyag.

Úgy fél órát gondolkodtam, hogyan lehet szögfüggvények nélkül megoldani, aztán megvilágosodtam: fel lehet használni azt, amit a szögfüggvényekből tudunk, csak nem kell nevén nevezni a gyereket.

Nézzük a 30-60-90-es háromszöget. Ha a hosszabbik befogó mentén egymáshoz illesztünk két ilyet, akkor kapunk egy szabályos háromszöget, jelen esetben az oldalak 10 cm-esek. Ezt megfelezve kaptuk a 30-60-90-es derékszögű háromszöget, vagyis a 30°-os szöggel szemközti oldal ennek a 10-nek a fele, 5 cm.

Innen Pitagorasz-tétellel megvan a másik befogó is (gyök(75)), abból pedig a háromszög területe. Ha ezt néggyel megszorzod (mert négy egybevágó háromszögünk van), és az eredményt levonod a nagy négyzet területéből, megkapod a kis négyzet területét.

2013. jan. 2. 18:09
 7/10 anonim ***** válasza:
ha még nem tanultátok a trigonometriát, akkor számold ki úgy, hogy a nagy négyzetből kivonod a 4 háromszög területét. Mindegyik háromszög egy szabályos háromszög (10-10-10 cm-es oldal) fele, tehát a kisebbik befogó 5 cm. Kiszámolod a 3. oldalt, utána a háromszög területét. Ha megvannak a területek, akkor már csak kivonod 100-ból (nagy négyzet területe)
2013. jan. 2. 18:11
 8/10 anonim ***** válasza:
bocs, az előttem lévőét nem láttam
2013. jan. 2. 18:12
 9/10 anonim válasza:
épp a pitagorasz tételt veszzük, elvileg azzal kellene megoldani, bocsi, mi nem beszéljük ezt a nyelvet :/// boróka voltam
2013. jan. 2. 18:13
 10/10 anonim válasza:
bocsi, nem láttama többit .S
2013. jan. 2. 18:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!