Geometriai analógiák?

Figyelt kérdés

Van 2 feladat amit nem tudom,hogy kéne megoldani.

Mekkora a valószínűsége, hogyha egyenletesen dobálunk egy négyzetbe , akkor a legnagyobb beleíható körön belülre dobunk?

A másik: Ha nem találom a kulcsomat, fél-fél a valószínűsége annak, hogy otthon vagy a munkahelyemen hagytam. Ha a munkahelyemen, akkor 9 fiók valamelyikében lehet egyenlő valószínűséggel. Egy konkrét esetben a munkahelyemen már 8 fiókban megnéztem, de egyikben sem volt.Mekkora a valószínűsége, hogy a 9. fiókban van? ( Vigyázat, a 8fiók átnézésével csökken az eseménytér)

2012. nov. 30. 22:34
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Azért nem működik a képlet az ajtós feladatra, mert az ajtós feladatban van egyszer a véletlen másrészt egy EMBER akinek van plussz információja.

Míg a képlet a feltételes valószínűség és a Bayes-tétel egy valószínűségi szituációra vonatkozik, amiben csak a véletlen van.

A legtöbb paradoxon feloldható. Ahogy az ajtós is, a gond ott van, hogy marha nehéz laikusoknak elmagyarázni, hogy miért úgy működnek ezek, ahogy :)

2012. dec. 1. 23:50
 12/15 vurugya béla ***** válasza:
2012. dec. 2. 17:01
 13/15 vurugya béla ***** válasza:

Engem már meggyőztek!

Valóban 1/10 az esély. Bocs, kérdező, így legalább én is okosodtam...

2012. dec. 2. 22:31
 14/15 anonim ***** válasza:
Már megérte koptatni a szám :)
2012. dec. 3. 14:09
 15/15 anonim ***** válasza:

Béla!

Úgy tűnik, eldőlt a vita :)

Csak így utólag pár szó:

A feltételes valószínűséges okoskodás valóban nem használható az ajtós feladathoz. Ott a műsorvezető választása nagymértékben függ az én választásomtól. (Ugyanis ha üres ajtóhoz álltam, akkor ő nem véletlenszerűen választ ugye.)

Illetve lehet feltételes valószínűséggel okoskodni, csak esetekre kell bontani. Asszem azt hívják teljes valószínűség tételének...

P(A ha B1)*P(B1)+P(A ha B2)*P(B2)+...

2012. dec. 3. 23:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!