Geometriai analógiák?
Van 2 feladat amit nem tudom,hogy kéne megoldani.
Mekkora a valószínűsége, hogyha egyenletesen dobálunk egy négyzetbe , akkor a legnagyobb beleíható körön belülre dobunk?
A másik: Ha nem találom a kulcsomat, fél-fél a valószínűsége annak, hogy otthon vagy a munkahelyemen hagytam. Ha a munkahelyemen, akkor 9 fiók valamelyikében lehet egyenlő valószínűséggel. Egy konkrét esetben a munkahelyemen már 8 fiókban megnéztem, de egyikben sem volt.Mekkora a valószínűsége, hogy a 9. fiókban van? ( Vigyázat, a 8fiók átnézésével csökken az eseménytér)
A másodikban 0,5 a keresett valószínűség, hiszen ennyi eséllyel van otthon a kulcs, a másik lehetséges eset pedig a 9. fiók.
Az eseménytered ebből a két eseményből áll...
Ha kell, ki is lehet számolni, feltételes valószínűségekkel meg minden, de minek bonyolítani?
A másodikban 10% a jó válasz.
Úgy kell képzelni, hogy van otthon 9 fiúk meg az irodában is 9 fiók.
8 fiókot megnéztem, a maradék 10 fiókban egyforma eséllyel lehet a kulcs.
Mivel 1 fiók van az irodában, ezért 1/10 a valószínűség.
És igen talán feltételes valószínűséggel illik levezetni, de 10% fog kijönni nem 50, ezt garantálom :)
Szerintem igazam van.
Érveim:
1. Ha otthon nem 9, hanem 90 fiókom van, akkor más esélye lesz a kilencedik munkahelyi fiókomnak?
2. Ismered az ajtós feladatot? (Monty-Hall-paradoxon.) Ott ugyanez az eset. Ott a már kinyitott ajtó esélye "átszáll" a még ki nem nyitottra, s annak az esélye megnő a kinyitott ajtóéval. Tehát a kilenc fiók együttes esélye 0,5 marad, bármennyit nyitsz is ki belőle.
vagy
24. oldal tetején
50% van otthon 50 % van itt.
Vagyis úgy kell venni, hogy otthon és itt ugyanannyi fiók van.
Ha otthon 90 fiók van, és az irodában 9, akkor az irodában minden fiók 10-et kell érjen, hogy kijöjjön az egyenlőség.
8-at kinyitottam= 80 kisfiók.
Otthon van 90 fiókom, az irodában 10.
10%.
Ha otthon 9 van és az irodában is 9, az is 10%.
Így lehet könnyen megérteni, hogy miért 10%.
De aki érti a feltételes valószínűség fogalmát, annak ez megy enélkül is :)
1/2 otthon
irodában összesen 1/2, de 9 fiók van, ezért minden fiók 1/18-adot ér.
8 fiókot kinyitok akkor marad otthon 1/2 irodában 1/18.
Ez alkotja a 100%-ot.
A valószínűség 1/18 / (1/2+1/18)=10%
Igen ismerem az ajtós feladatot.
A különbség az, hogy ott olyan ember nyitja ki az ajtót, aki tudja, hogy mögötte nincs nyeremény.
Ez a plussz információ indokolja, hogy miért lesz 1/3-2/3 a nyerési esély.
Itt olyan ember nyitogatja a fiókokat, akinek nincs előre információja. Ezért nem ugyanaz a feladat.
Szóval én is tudom, hogy nekem van igazam. A kérdező meg annak hisz, akinek akar :)
Tehát ha én bemegyek az irodába kihúzok 8 fiókot, akkor azt tudom mondani, jó 10%, hogy az utolsóban van és 90%, hogy otthon.
De ha jön Béla, aki korábban megnézett minden fiókot, és azt mondja, figyelj ebben a 8-ban nincs, akkor 50%, hogy a 9. fiókban van és 50%, hogy otthon.
Egyszerűen azért, mert ha én nyitok ki 8 fiókot, nekem 'szerencsém volt' és azt az infót, hogy szerencsém volt be tudom építeni. Ha Béla meg mindig ki tud nyitni nyolcat nincs szerepe ebben a szerencsének. Ezért azt az infót, hogy Béla nyitogatott nem tudom beépíteni a számolásba.
Ennyi a különbség :)
P(A ha B)=P(A és B)/P(B)
Itt A esemény, hogy a munkahelyen a 9-ik fiókban van a kulcs, B esemény, meg hogy nem az első 8-ban van.
Az otthonra is 9 fiókot kell képzelni, hogy az 50-50%-ot "biztosítani" tudjuk. Tehát összesen 18 fiók van.
Ekkor P(B)=10/18
P(A és B)=1/18, mert A és B jelentése: a 9-ikben van és nem az első 8-ban.
Így az arány:(1/18)/(10/18)=1/10.
Így titan a jó.
Titán:
Akkor átírom a feladatot:
Olyan ember nyitja ki a 8 fiókot, aki tudja, hogy nincs ott a kulcs.
Akkor ettől máris az 50% lesz az esélye a fióknak? Mert akkor már az ajtós feladat lesz belőle:)
Mindjárt átolvasom Gólem válaszát is.
Kedves Kérdező, Ha kiderül a válasz, feltétlenül írd meg, kíváncsiak vagyunk rá...
Ennél jobban nem tudom elmagyarázni, úgyhogy nem is fogok tovább próbálkozni :)
Az számít, hogy jön-e új információ a rendszerbe.
Amikor a 3 ajtóból kinyit egyet a játékvezető az nem ad új infót, mert MINDIG meg lehet csinálni.
Ezért van az, hogy a nyitás előtt kiválasztott ajtóm 1/3 esélyű volt, nyitás után ugyanaz maradt.
Nincs infó nincs változás.
Ha jön Béla és kinyit 8 fiókot, az nem hoz új infót a rendszerbe, ezért marad az 50-50%.
De ha én nyitok az azért hoz új infót a rendszerbe, mert NEM MINDIG sikerül úgy a nyitás, hogy nem találok kulcsot.
Ha van új infó a rendszerben az megváltoztathatja az előzetes valószínűségeket.
Gólem válaszát átírtam az ajtós-nyereményes feladatra.
Mondjuk, hogy az első ajtót választotta a pacák, és a másodikat mutatja meg a játékvezető, hogy üres. Mi az esélye, hogy a harmadik ajtónál van a nyeremény?
Itt A esemény, hogy harmadik ajtónál van a nyeremény, B esemény, meg hogy nem a másodikban van.
Ekkor P(B)=2/3
P(A és B)=1/3, mert A és B jelentése: a 3-ikban van és nem a másodikban.
Így az arány:(1/3)/(2/3)=1/2.
Azaz Gólem okoskodása hibás választ ad a Monty-Hall-paradoxonra. (Épp ezért hívják paradoxonnak...)
Én értem az érveléseteket, de nem tudom megmondani, hol benne a hiba. De úgy látom, Ti se mondtátok meg, mi a hiba az enyémben.
Várom, hogy a kérdező megírja, hogy a tankönyv/példatár/matektanár milyen eredményt ad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!