Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek példánál elakadtam? (8....

Matek példánál elakadtam? (8. osztályos mértan)

Figyelt kérdés

ABCD derékszögű trapézban AB és CD alapok, AB egyenlő 8 cm és CD egyenlő 4 cm, AC merőleges CB-re. a) Mennyi a CB oldal hossza? b) Mennyi a trapéz területe? c) Mennyi a trapéz hegyesszögének (ABC szög) mértéke?

az a) alpontnál elakadtam. Felvettem az AB-n az E oldalfelező pontot, így EC magasság, de nem tudom hogyan bizonyítsam be, hogy EC is 4 cm, mert szerettem volna használni Pitagorász tételét az EBC háromszögben. Sürgős. Előre is köszönöm :)

2012. nov. 20. 16:55
 1/8 BKRS ***** válasza:
"AC merőleges CB-re." ezt nézd már meg, hogy nem elírtad-e.
2012. nov. 20. 17:23
 2/8 A kérdező kommentje:
nem, nekem jó az ábra... :) hát a feladat úgy adja meg, hogy az egyik átló merőleges a trapéz nem párhuzamos oldalára. Nálam ez az átló az AC és ez az AC egyben merőleges is az AB-re, ami nem párhuzamos semmivel sem.
2012. nov. 20. 17:30
 3/8 BKRS ***** válasza:

OK, akkor ezt ki lehet számolni Pitagorasz tételekkel:

Ha a C-ből merőlegest bocsájtasz az AB-re, akkor az mondjuk egy T talppontban metszi az AB-t.

ATCD téglalap, ezért AT=4, viszont akkor TB=4.

TC=AD mivel ATCD téglalap.

Az ACB háromszöget a CT magassága két egybevágó háromszögre osztja, tehát az egyenlő szárú.

Vagyis AC = CB

AC²+CB² = AB²

2 CB² = 8²

CB = √32 = 4√2

A trapéz területéhez nem ártana tudni a TC hosszát.

TC²+TB²=CB²

TC² + 16 = 32

TC = 4

így a terület:

TC*(DC+AB)/2 = 4*(4+8)/2= 24

2012. nov. 20. 17:49
 4/8 anonim ***** válasza:

Mivel a C pontnál derékszög van, az ABC háromszög egy egyenlő szárú derékszögű háromszög.

Az AB oldalhoz tartozó magasság (EC) felezi az AB oldalt, így a magasság egyenlő az AB oldal felével.

Az ABC és a BAC szög 45 fok.

2012. nov. 20. 17:49
 5/8 A kérdező kommentje:
BKRS igen, köszönöm, de pont fordítva. A-ból bocsájtok merőlegest CB-re, nem pedig C-ből AB-re, szerintem ezért nem értettük egy kicsit egymást. :) Utolsó válaszoló részben én is így akartam levezetni, de abból, hogy C derékszög még nem következik az, hogy az ABC háromszög egyenlő szárú. Vagy igen? Ha igen, akkor miért? Köszönöm előre is, és várom mások segítségét is.
2012. nov. 20. 18:21
 6/8 anonim ***** válasza:

"... abból, hogy C derékszög még nem következik az, hogy az ABC háromszög egyenlő szárú. Vagy igen?"

Vagy igen! :-)

Próbáld meg követni a következő szerkesztést:

1. Húzz egy vízszintes vonalat (e egyenes), a bal oldalán jelölj ki egy pontot; ez lesz az A pont.

2. Állíts merőlegest az A pontban (f egyenes) - mivel derékszögű trapézról van szó -, ezen lesz valahol a D pont.

3. A feladat szerint a hosszabbik alap 8 cm, mérd ezt rá az 'e' egyenesre, így megvan a B pont.

4. A feladat szerint a C pontnál merőleges van, ezért ennek a helye az AB szakasz fölé rajzolt Thalesz körön van.

5. Jelölj ki egy tetszőleges pontot a köríven (C pont) és kösd össze az A és B pontokkal.

6. A C ponton keresztül az 'e' egyenessel párhuzamos egyenessel metszd el az 'f' egyenest, ez lesz a D pont.

7. Mivel a feladat szerint a CD szakasz a trapéz rövidebb alapja, ennek 4 cm hosszúnak kell lennie.

8. Mérd le a CD szakasz hosszát, és ha nem 4 cm, akkor addig mozgasd a C pontot a köríven, amíg 4 cm-re nem lesz az 'f' egyenestől.

9. Mivel az AB szakasz hossza 8cm, ez csak akkor fog teljesülni, ha a C pont az AB szakasz felező pontja felett van.

10. Mit lehet most mondani a ABC háromszögről?

DeeDee

2012. nov. 20. 21:30
 7/8 anonim ***** válasza:

Nem részleteztem a feladat válaszait, de azt hiszem felesleges is, mert az ABC háromszög mibenlétének tisztázása után az már nem lehet probléma.

DeeDee

2012. nov. 20. 21:35
 8/8 A kérdező kommentje:
a 8. lépésig nekem is minden pont úgy van, mint ahogyan te leírtad, de a 9. és a 10. lépések még mindig nem tiszták. bocsi de nagyon értetlen vagyok :/. a tanárnő pedig általában csak tételek, értelmezések, szabályok és tulajdonságok alapján bizonyított dolgokat fogad el... a pontos ábra általában nem számít nála. persze pontozza az ábrát is, de független attól, hogy az általunk szerkesztett ábra tényleg megfelel-e a megadott követelményeknek vagy sem, ő kéri, hogy vezessük le rendesen lépésről lépésre a feladatot, és ne fogjuk rá az egészet az ábrára (és arra, hogy "Dehát tanárnő, látszik az ábrán!") ... :(
2012. nov. 21. 17:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!