Matek példánál elakadtam? (8. osztályos mértan)
ABCD derékszögű trapézban AB és CD alapok, AB egyenlő 8 cm és CD egyenlő 4 cm, AC merőleges CB-re. a) Mennyi a CB oldal hossza? b) Mennyi a trapéz területe? c) Mennyi a trapéz hegyesszögének (ABC szög) mértéke?
az a) alpontnál elakadtam. Felvettem az AB-n az E oldalfelező pontot, így EC magasság, de nem tudom hogyan bizonyítsam be, hogy EC is 4 cm, mert szerettem volna használni Pitagorász tételét az EBC háromszögben. Sürgős. Előre is köszönöm :)
OK, akkor ezt ki lehet számolni Pitagorasz tételekkel:
Ha a C-ből merőlegest bocsájtasz az AB-re, akkor az mondjuk egy T talppontban metszi az AB-t.
ATCD téglalap, ezért AT=4, viszont akkor TB=4.
TC=AD mivel ATCD téglalap.
Az ACB háromszöget a CT magassága két egybevágó háromszögre osztja, tehát az egyenlő szárú.
Vagyis AC = CB
AC²+CB² = AB²
2 CB² = 8²
CB = √32 = 4√2
A trapéz területéhez nem ártana tudni a TC hosszát.
TC²+TB²=CB²
TC² + 16 = 32
TC = 4
így a terület:
TC*(DC+AB)/2 = 4*(4+8)/2= 24
Mivel a C pontnál derékszög van, az ABC háromszög egy egyenlő szárú derékszögű háromszög.
Az AB oldalhoz tartozó magasság (EC) felezi az AB oldalt, így a magasság egyenlő az AB oldal felével.
Az ABC és a BAC szög 45 fok.
"... abból, hogy C derékszög még nem következik az, hogy az ABC háromszög egyenlő szárú. Vagy igen?"
Vagy igen! :-)
Próbáld meg követni a következő szerkesztést:
1. Húzz egy vízszintes vonalat (e egyenes), a bal oldalán jelölj ki egy pontot; ez lesz az A pont.
2. Állíts merőlegest az A pontban (f egyenes) - mivel derékszögű trapézról van szó -, ezen lesz valahol a D pont.
3. A feladat szerint a hosszabbik alap 8 cm, mérd ezt rá az 'e' egyenesre, így megvan a B pont.
4. A feladat szerint a C pontnál merőleges van, ezért ennek a helye az AB szakasz fölé rajzolt Thalesz körön van.
5. Jelölj ki egy tetszőleges pontot a köríven (C pont) és kösd össze az A és B pontokkal.
6. A C ponton keresztül az 'e' egyenessel párhuzamos egyenessel metszd el az 'f' egyenest, ez lesz a D pont.
7. Mivel a feladat szerint a CD szakasz a trapéz rövidebb alapja, ennek 4 cm hosszúnak kell lennie.
8. Mérd le a CD szakasz hosszát, és ha nem 4 cm, akkor addig mozgasd a C pontot a köríven, amíg 4 cm-re nem lesz az 'f' egyenestől.
9. Mivel az AB szakasz hossza 8cm, ez csak akkor fog teljesülni, ha a C pont az AB szakasz felező pontja felett van.
10. Mit lehet most mondani a ABC háromszögről?
DeeDee
Nem részleteztem a feladat válaszait, de azt hiszem felesleges is, mert az ABC háromszög mibenlétének tisztázása után az már nem lehet probléma.
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!