Függvények folytonossága?
ebben a táblázatban találtam pár,számomra nehezen felfogható dolgot.
A 2. és 3.as függvény folytonos és ha jól gondolom akkor 0-ban 0-át vesznek fel.(Ha arra vonatkozik az f(0)=0)
Én úgy tudtam eddig hogy egy függvény pontbeli(x0)folytonosságához annak kell teljesülnie,hogy az adott pontban a függvénynek legyen f(x0) értéke és az ebben a pontban a kétoldali határértékek megegyezzenek egymással és a függvény értékével is.Az 1/x miatt nem kellene hogy ne legyen értelmezve a sin(1/x) az origóban?
Köszönöm szépen a választ.
Még azzal kapcsolatban szeretnék kérdezni,hogy miből következik,hogyan vezethető az le hogy a 2. fv nem differenciálható, a 3. viszont igen,de a derivált fv-nek nem folytonos,0-ban szakadási pontja van?
f(x) = x·sin(1/x), f(0) = 0
A definíció szerint ennek a határértéknek kellene léteznie (x→0) :
lim (f(x)−f(0))/(x−0) = lim f(x)/x = lim sin(1/x) = A
vagyis minden ε-hoz van olyan δ, hogy:
ha |x| < δ
akkor |sin(1/x) − A| < ε
sin(1/x) viszont ±1 között bármilyen értéket felvesz, ahogy csökken az x, tehát nincs A sem, amihez kicsi ε-okhoz lehetne δ-t találni, hogy minden x<δ esetén igaz legyen.
x²·sin(1/x) esetén az f(x)-f(0)/x-0 differenciahányados x·sin(1/x) lesz, annak viszont 0 a határértéke 0-ban, mert |x·sin(1/x)| < |x|, ezért bármilyen kicsi ε-hoz találunk δ-t (pl. δ=ε).
Tehát deriválható 0-ban is, a deriváltja 0. Viszont mondjuk kicsi x értéknél a derivált így alakul:
(Elvileg megint limeszelni kellene, de úgy bonyolult, inkább a szorzat szabályt használom):
(x²·sin(1/x)' = 2x·sin(1/x) − cos(1/x)
Ez a derivált pedig ha |x| kicsi, ±1 között mindenféle értéket felvehet (1-nel kicsit többet is, meg −1-nél kicsit kisebbet is, de ez most érdektelen). Az első tag határértéke x→0 esetén 0, a második viszont marad −cos(1/x), aminek nincs határértéke. Vagyis a deriváltnak nincs határértéke 0-ban. Értéke van, de határértéke nincs, vagyis nem folytonos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!