Lg (x-13) - lg (x-3) + lg (2) = 1 Nálam x-re 1/2 jött ki pedig nincs megoldása. Levezetné nekem valaki hogy kell ezt megoldani?
felírtam, hogy:
lg[ ((x-13)*2)/(x-3) ] = 1
10 = (2x-26)/(x-3)
x=1/2
És a könyv szerint nincs megoldása e feladatnak.
Úgy kezded a feladatot, hogy kikötsz
x>13, mert a log után nem állhat negatív szám.
Az x=0,5 nem esik bele az értelmezési tartományba, ezért nem megoldás.
A probléma megoldásához a függvény vizsgálata vezethet. Ha a két oldalt két függvényként ábrázolom egy koordináta-rendszerben, akkor megoldás a metszet. Na most. A jobb oldal konstans 1 ez mindig 1-et fog fölvenni. A bal oldal már egy kicsit macerásabb.
Az összevonást elvégezve (mint ahogy írtad) jó illetve én még elvégeztem egy egyszerűsítést a törtben, eltüntettem az x-et a számlálóból, így megállapítható, hogy az egy lineáris törtfüggvény:
Itt az látszik, hogy a tört - ha x tart a pozitív végtelenbe - zérus. Így marad az, hogy 10 alapú logaritmus 2. Tehát ez a függvény a végtelenbe lg(2)-t vesz fel ez pedig kisebb, mint 1. Ezért a grafikonok nem fogják egymást metszeni, nincs megoldás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!