A robogó motorja 7000kJ energiájú benzin elégetésével 2500kJ munkát végzett. Mennyi volt a motor hatásfoka? jól csináltam meg?
melyik a befektetett és melyik a hasznos energia ebből?
mert én úgy számoltam h a befektetett a 7000kJ a hasznos pedig a 2500kJ ha ezt elosztottam egymással akk 0,36 jött ki kerekítve...
viszont ha fordítva számolok akk 2,8 jön ki...
most akk melyik a jó?
A motor egy hőerőgép. Felvesz egy bizonyos energiát(Qfel) és ebből valamennyit hasznosít(W). A többi fűti a környezetet(Qle). A hatásfok, pedig
η = (Qfel - Qle)/(Qfel) = (W)/(Qfel)
Írtad, hogy fordítva is kiszámoltad. Azért nem jó, mert ha belegondolsz valamekkora energiát befektetek és kevesebb hasznosul. Fordítva azt jelentené, hogy a motor elvon energiát a környezetétől, azaz HŰTI a levegőt. Ez pedig nyilván való, hogy nem így van.
A hatásfok egyenlő a hasznos energia osztva a befektetett energia mennyiségével:
η = Eh/Eb
η – a hatásfok:0,357142....
Eh – a hasznos energia 2500kJ
Eb – a befektetett (összes) energia 7000 kJ
A befektetett energia és a hasznos energia különbsége a veszteség (amely hőként, hangként vagy egyéb formában a környezetbe távozik):
Az energiamegmaradás törvénye alapján a hatásfok 1-nél, vagy százalékban kifejezve 100%-nál nagyobb nem lehet. Gyakorlatilag a hatásfok mindig kisebb 100%-nál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!