A robogó motorja 7000kJ energiájú benzin elégetésével 2500kJ munkát végzett. Mennyi volt a motor hatásfoka? jól csináltam meg?

Figyelt kérdés

melyik a befektetett és melyik a hasznos energia ebből?

mert én úgy számoltam h a befektetett a 7000kJ a hasznos pedig a 2500kJ ha ezt elosztottam egymással akk 0,36 jött ki kerekítve...

viszont ha fordítva számolok akk 2,8 jön ki...

most akk melyik a jó?

2012. okt. 29. 11:07
 1/4 Radványi Patrik ***** válasza:

A motor egy hőerőgép. Felvesz egy bizonyos energiát(Qfel) és ebből valamennyit hasznosít(W). A többi fűti a környezetet(Qle). A hatásfok, pedig

η = (Qfel - Qle)/(Qfel) = (W)/(Qfel)

Írtad, hogy fordítva is kiszámoltad. Azért nem jó, mert ha belegondolsz valamekkora energiát befektetek és kevesebb hasznosul. Fordítva azt jelentené, hogy a motor elvon energiát a környezetétől, azaz HŰTI a levegőt. Ez pedig nyilván való, hogy nem így van.

2012. okt. 29. 12:12
 2/4 A kérdező kommentje:
értem, és köszönöm a választ.
2012. okt. 29. 13:02
 3/4 anonim ***** válasza:

A hatásfok egyenlő a hasznos energia osztva a befektetett energia mennyiségével:

η = Eh/Eb

η – a hatásfok:0,357142....

Eh – a hasznos energia 2500kJ

Eb – a befektetett (összes) energia 7000 kJ

A befektetett energia és a hasznos energia különbsége a veszteség (amely hőként, hangként vagy egyéb formában a környezetbe távozik):

Az energiamegmaradás törvénye alapján a hatásfok 1-nél, vagy százalékban kifejezve 100%-nál nagyobb nem lehet. Gyakorlatilag a hatásfok mindig kisebb 100%-nál.

2012. okt. 29. 14:40
 4/4 A kérdező kommentje:
én is így számoltam, és nekem is ez jött ki, csak azért nem voltam benne biztos h jó, mert ha fordítva számolok akk szebb szám jön ki... de most már értem, h miért így kell számolni :)
2012. okt. 29. 15:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!