Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan tudnám megoldani ezt a...

Hogyan tudnám megoldani ezt a feladatot? (sürgös lenne, mert holnnapra kell)

Figyelt kérdés

Az ABCD télalapban Bd=12cm s m(DOC<)=12o fok. )O E AC egyesitve BD). Számitsd ki a [BC] oldal hosszát.

< = a szög jele

Kiraktam már egyszer ezt a kérdést, ma elmentem suliba anélkül, hogy megcsináltm volna szerencsém volt vele, hogy a matektanár nem volt ott, mert gyülésen volt és matekóra lyukas volt. Kaptam még egy esélyt, hogy megcsinálhassam. :) Amit elözöleg irtam ugy irtam, hogy Bd oldalt kell kiszámitani ami már kivan. De valojában BC hosszát kell kiszámitani. VOlt egy kedves válaszoló akit felis pontoztam, mert leirta nekem. Csa sajnos ő ugy irta le, hog BD hosszát számitotta. Nagyon hálás vagyok én ezért nekim, de ugy nem jó a feladat. Én vagyok ezért a hibás. s az iddejét pazarolta, de nayon köszönöm neki, hogy annzit fáradott, hogy leirja. :)

2012. okt. 18. 16:58
 1/4 bongolo ***** válasza:

Jópár dolog nem érthető, ahogy leírtad:

- miért írtad kis d-vel a Bd-t kétszer is? jó, bizonyára elírás...

- mi az az s

- mi az az m

- mi az az O

- mi az az E

- Miért lenne AC egyesítve BD???

Ha úgy lenne, hogy O a két átló metszéspontja, BD az egyik átló, akkor így megy:

Az átlók felezik egymást, tehát OB = OC = 6 cm. Az OBC háromszögben a BOC szög = 180°-12° = 168°. Ezzel a szöggel felírhatjuk a koszinusztételt:

BC² = OB² + OC² - 2·OB·OC·cos 168°

Ebbe csak be kell helyettesíteni és gyököt vonni. Gondolom, nem kell több segítség, de ha kell, szólj.

És a legfontosabb: jól szűrtem le a kérdést? Nem vagyok benne biztos...

2012. okt. 18. 17:20
 2/4 anonim ***** válasza:

Amint érthetően megfogalmazod a kérdést, érdemleges választ fogsz rá kapni.

Lásd az előző válaszoló listáját.

2012. okt. 18. 19:11
 3/4 A kérdező kommentje:

Igy helyes bocsánat, hogy elirtam.

Az ABCD téglalapban BD=12cm és m(DOC<)=12o fok. (OEAC egyesitve BD). Számitsd ki a [BC] oldal hosszát. Ien az O az a két átló metszéspontja. A gyököt még nem tanultuk. Csak 13 éves vagyok és meg csak a négyszögekhez jutottunk el vagyis paralelogrammánál.

2012. okt. 18. 19:49
 4/4 bongolo ***** válasza:

Ezt az "OEAC egyesitve BD" dolgot még mindig nem értem. Mi az az E?

Jaj, rájöttem! Nem E, hanem ∈!

O ∈ AC ∩ BD

Nem egyesítve, hanem metszet. Vagyis az O pont az az AC és BD ponthalmazok metszetének eleme. AC és BD közös eleme egyetlen pont, a metszéspontjuk, szóval O a metszéspont, ez van ilyen bonyolult módon leírva.

A másik hiba a 12o. Először azt hittem, hogy o-nak írod a ° (fok) jelet, csak valamiért kiírtad betűvel is. De nem kis o betű az, hanem nulla, vagyis 0. Sose írd a nullát kis o betűvel, olyat csak 30 éve csináltak az írógépen! A számítógépen van rá egy külön billentyű!

Szóval 120 fok a DOC szög. Akkor viszont a BOC szög 60 fok lesz (180° az összegük).

OB = OC = 6 cm, ahogy az előbb már írtam. A közöttük lévő szög 60 fok, tehát a BOC háromszög nem csak egyenlő szárú, hanem egyenlő oldalú (szabályos) háromszög! Annak a szöge 60 fokos ugyanis. Akkor pedig BC is 6 cm.

2012. okt. 18. 21:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!