Hogy kell megoldani ezt a matek feladatot? Sehogy sem megy. :S
Egy szabályos háromszög területe 4 gyök3 cm^2. Mekkora a kerülete?
Érettségire készülök és vettem egy könyvet, a megoldások benne vannak, de sajnos csak a végeredmény, így hiába is nézem meg.
Próbáltam sokféle képpen elindulni, de nem sikerül megoldanom a példát.
Valakinek valami ötlet?
Ha 7,21 körül írja a megoldás a kerületet, akkor tudom.
Ha stimmel, írd meg és leírom, hogy csináltam
Többféleképpen meg lehet oldani ezt, és az ehhez hasonló feladatot. Ennek speciel benne van a képlete a függvénytáblában: T=a^2*gyök(3)/4, ebből már felírható egy egyenlet:
a^2*gyök(3)/4=4.gyök(3) /*4
a^2*gyök(3)=4.gyök(3)*4 /:gyök(3)
a^2=4.gyök(3)*4/gyök(3) /itt érdemes minden tagot közös gyökszámra hozni:
a^2=4.gyök(3)*4.gyök(256)/4.gyök(9) /most közös gyök alá beviszünk mindent:
a^2=4.gyök(3*256/9)=4.gyök(256/3)
a=8.gyök(768/9)=1,74337
Mivel a kerület K=3a, ezért a háromszög kerülete 5,23 cm.
De persze nem minden háromszögnek van ilyen általános képlete, de ehhez hasonló igen, ami szintén benne van a függvénytáblában: T=a*b*sin(közbezárt szög)/2. Ebből a képletből ismerjük a területet, a közbezárt szöget (szabályos háromszög, ezért minden szöge 60%-os), és 2 oldal közti összefüggést: bármely 2 oldal egyenlő, ezért a=b a képletben (ha nem ismerjük legalább a két oldal közti kapcsolatot, akkor egy kétismeretlenes egyenletet kapunk, ami nem elég a feladat megoldhatóságához).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!