BIOSZ!? Ha valaki hosszú ideig, tartósan a szükségesnél nagyobb mennyiségben fogyasztja a burgonya fő tápanyagát, .
... akkor melyik szervben alakul át a felszívódás terméke a hosszú távú tárolásra alkalmas anyaggá? Mi ez az anyag?
SZERINTEM: a burgonyában keményítő van, ami poliszacaharid. Emésztés során ez monoszacharidokra (gülózmolekulára) szakad és a májban glikogén formájában tárolódik hosszú távon.
Szóval: jól gondolkodtam vagy neeem? :D
Jól gondolkodsz, de igazából zsírsavak is képződhetnek belőle a lebomlás és átalakulás után, és akkor már a zsírszövet raktározza.
Egyébként glikogén formájában a májban és az izmokban raktározódik.
Jól gondolod!
A keményítőt az amiláz enzim (alfa amiláz) bontja cukorrá, ez pedig a gyomor-vékonybél traktusban fordul csak elő.
A bomlástermék a cukor (nagy része tényleg glükóz - de van ott más is) nagy része a májban és az izomszövetekben raktározódik.
Minek készülsz egyébként?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!