Fizika feladat?
30 fokos lejtőn egy 40 kg tömegű ládát akarunk 1 m/s^2 gyorsulással FELFELÉ (azaz nem vízszintesen, hanem átlósan felfelé!) mozgatni. Mekkora vízszintes irányú erőt kell ehhez alkalmazni, ha a láda és a lejtő közötti csúszási súrlódási együttható 0,2.
A könyv szerinti megoldás:403,75 N
Ebben addig jutottam, hogy:
Lesz egy súrlódási erő, ami a testre ellenkező irányba hat a gyorsulással. Ezt úgy számoljuk ki, hogy a testre ható nehézségi erő és a nyomó erő közötti szög 30 fok, mivel ezek váltó szögek. Egy szinusszal megkapjuk, hogy a súrlódási erő 40N lesz.
Mivel a testre vízszintesen fejtünk ki erőt és a lejtő irányába fog elmozdulni így kapunk egy egyállású szöget ha az erővektorokat berajzoljuk. Így tudjuk, hogy a test gyorsulásából származó erő és az általunk kifejtett erővektorok 150 fokos szöget zárnak be, ezenkívül tudjuk, hogy a gyorsulás irányába eső erő értéke 40N. Így kapunk egy olyan háromszöget, ahol a két befogó által bezárt 150 fokos szöget, illetve az egyik befogót tudjuk. Ebből kéne valahogy kiszámolni a másik befogót, az lesz a kérdésedre a válasz, viszont itt ezzel elakadtam. Gondolkodok még rajta, de hátha tudsz ezzel kezdeni addig is valamit.
szerintem felcseréled a szögfüggvényeket, a nyomóerőt kell cosinussal számolni. rajzold fel.
egyébként nem lehet, h 2 m/s^2 a gyorsulás? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!