Fizika feladat?

Figyelt kérdés

30 fokos lejtőn egy 40 kg tömegű ládát akarunk 1 m/s^2 gyorsulással FELFELÉ (azaz nem vízszintesen, hanem átlósan felfelé!) mozgatni. Mekkora vízszintes irányú erőt kell ehhez alkalmazni, ha a láda és a lejtő közötti csúszási súrlódási együttható 0,2.

A könyv szerinti megoldás:403,75 N

2012. aug. 29. 20:08
 1/10 anonim ***** válasza:

Ebben addig jutottam, hogy:

Lesz egy súrlódási erő, ami a testre ellenkező irányba hat a gyorsulással. Ezt úgy számoljuk ki, hogy a testre ható nehézségi erő és a nyomó erő közötti szög 30 fok, mivel ezek váltó szögek. Egy szinusszal megkapjuk, hogy a súrlódási erő 40N lesz.

Mivel a testre vízszintesen fejtünk ki erőt és a lejtő irányába fog elmozdulni így kapunk egy egyállású szöget ha az erővektorokat berajzoljuk. Így tudjuk, hogy a test gyorsulásából származó erő és az általunk kifejtett erővektorok 150 fokos szöget zárnak be, ezenkívül tudjuk, hogy a gyorsulás irányába eső erő értéke 40N. Így kapunk egy olyan háromszöget, ahol a két befogó által bezárt 150 fokos szöget, illetve az egyik befogót tudjuk. Ebből kéne valahogy kiszámolni a másik befogót, az lesz a kérdésedre a válasz, viszont itt ezzel elakadtam. Gondolkodok még rajta, de hátha tudsz ezzel kezdeni addig is valamit.

2012. aug. 29. 20:22
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszi hogy foglalkozol vele, átgondolom amiket leírtál és gondolkozok rajta :)
2012. aug. 29. 20:41
 3/10 A kérdező kommentje:
De ugye, ha nem felfelé, hanem a lejtővel párhuzamosan húznánk a ládát, akkor csak egyszerűen a nehézségi erőt fel kellene bontani a gyorsulásra merőleges és párhuzamos komponensekre, és az így kapott erők közül a lejtőre merőleges erő megegyezne a nyomóerővel (m×g×sin alfa), a súrlódási erő pedig μ × Nyomóerő ami μ×m×g×sin alfa. Így pedig, a keresett húzóerő a nehézségi erő lejtővel párhuzamos komponense és a súrlódási erő + m×a lenne, azaz m×g×cos alfa + μ×m×g×sin alfa + m×a ami 426,41N a keresett 403,75N helyett.
2012. aug. 29. 21:08
 4/10 anonim ***** válasza:

szerintem felcseréled a szögfüggvényeket, a nyomóerőt kell cosinussal számolni. rajzold fel.

egyébként nem lehet, h 2 m/s^2 a gyorsulás? :D

2012. aug. 29. 22:13
 5/10 anonim ***** válasza:
Valamit elrontotok, a surlodasi ero kepleteben nem sinus hanem cosinusz van, de mindjart megnezem a feladatot.
2012. aug. 29. 22:15
 6/10 anonim ***** válasza:
utolso vagyok: nekem kilyon egy olyan, hogy ha a lejtovel parhuzamos erovektorral hatunk a testre akkor 109.28N ra van szukseg, de nem tudom atvinni vizszintesre, hogy akkor mekkora ero kellene.:(
2012. aug. 29. 22:33
 7/10 A kérdező kommentje:
Nem, a gyorsulás mindenképp 1 m/s^2, de sajnos még mindig nem tudom, hogy hogy lehetne megkapni az eredményt. :(
2012. aug. 29. 23:25
 8/10 anonim ***** válasza:
nah sikerült :) ha írsz nekem egy email-címet, elküldöm a megoldást. nagyon hosszú lenne itt leírni és muszáj hozzá ábrát is rajzolni
2012. aug. 30. 07:41
 9/10 anonim ***** válasza:
Első vagyok, a súrlódásit tényleg elszámoltam, koszinusszal 92,376 jött ki rá, de a megoldást akárhogyan számoltam, sehogy nem kaptam meg.
2012. aug. 30. 07:54
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

bár hagyd az emailt, feltöltöttem ide, hátha másokat is érdekel a megoldás

[link]

2012. aug. 30. 08:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!