Szinusztétel illetve koszinusztétel alkalmazása. Ezeknél a feladatoknál, hogy tudnám megoldani ezekkel a tételekkel?
1.feldat: Egy háromszög egyik oldala 12 cm, a vele szemközti szöge 82,82°, míg a másik két oldalának összege 18 cm. Mekkorák a háromszög ismeretlen oldalai és szögei?
Ebben a feladatban eljutottam odáig, hogy felírtam a 12 cm-es oldalra a koszinusztételt, de utána megakadtam. Hogy tovább?
2.feladat: Egy háromszög egyik oldala 11cm, a vele szemközti szöge 34°11', míg a másik két oldalának különbsége 6 cm. Mekkorák a háromszög ismeretlen oldalai és szögei?
Ha c=12, akkor kosizinusz tétellel meg lesz neked a^2+b^2, továbbá tudod a+b=18, innen egyszerű mert a*b=((a+b)^2-(a^2+b^2))/2. Így tudod két szám összegét és szorzatát, akkor fel tudsz írni egy másodfokú egyenletet aminek a és b gyöke (Viéta formula). Majd megoldod az egyenletet.
Másik feladat ugyanez, a és b helyett a és (-b)-vel.
Sinus tétel nem is kell ide.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!