Exponenciális egyenletrendszerek Valaki esetleg?
1 feladat:
[2^(x^2+2x-4)]^y2=1/16
√3+x=6√27^y-1
2.feladat:
16^2x + 16^2y = 36
16^x+y = 8*√2
Még ezt a két feladatot segítene valaki megcsinálni? Remélem érthetően írtam fel az egyenleteket.
Ezeknek nem látom sok értelmét, szerintem elírtad...
Használd Te is a wolframalpha.com oldalt az egyenletek megadásához!
A második egyenletrendszerben ha jól értem, akkor csak a kitevő zárójeleit nem tetted ki, s két új ismeretlennel kell megoldani: legyen a=16^x és b=16^y .
Ekkor
a^2+b^2=36
a*b=8*gyök(2)
Ez már könnyen megoldható...
x-re és y-ra nem kell kikötést tennünk, minden esetben elvégezhetőek a műveletek.
Mivel (a^b)^c = a^(b·c) és 16=2^4, az első egyenlet így alakul:
2^[(x²+2x-4)·y²] = 2^(-4)
Az exponenciális függvény szigorúan monoton, ezért a kitevőknek azonosnak kell lenniük:
(x²+2x-4)·y² = -4
A második egyenlet:
√(3^x) = 6√(27^(y-1))
mivel 27=3³, hatodik gyök pedig négyzetgyök a harmadik gyökből:
√(3^x) = √(3^(y-1))
A 3 pozitív, ezért a gyökvonás és a hatványozás felcserélhető:
(√3)^x = (√3)^(y-1)
Most is a szigorú monotonság miatt:
x = y-1
Vagyis ez a 2 egyenletünk van:
(x²+2x-4)·y² = -4
x = y-1
Ez már nem olyan bonyolult:
(x²+2x-4)·(x+1)² = -4
(x^4+2x³-4x²) + (2x³+4x²-8x) + (x²+2x-4) = -4
x^4 + 4x³ + x² - 6x = 0
x(x³ + 4x² + x - 6) = 0
Ránézésre látszik, hogy a zárójeles résznek x=1 gyöke, tehát (x-1) kiemelhető:
x(x-1)(x²+5x+6) = 0
Az utolsó zárójel pedig (x+2)(x+3). Ez is viszonylag könnyen látszik, de a másodfokú megoldóképlettel is kijön.
x(x-1)(x+2)(x+3) = 0
Vagyis a gyökök:
x=0, y=1
x=1, y=2
x=-2, y=-1
x=-3, y=-2
... ráadásul ha fordítva helyettesítek be, akkor még negyedfokú egyenlet se jött volna ki, szóval akkor tényleg egyszerű lett volna a vége:
Szóval innen:
(x²+2x-4)·y² = -4
x = y-1
máshogy:
((y-1)²+2y-2 -4)·y² = -4
(y²-5)·y² = -4
Legyen z=y²
(z-5)z = -4
z²-5z+4 = 0
Ennek gyökei 1 és 4 (megoldóképletből)
y²=1 illetve y²=4
innen már ugyanaz jön ki: y=±1 vagy ±2, stb...
Köszönöm a választ!
Második feladatban még tudnál nekem segíteni? :)
Vurugya Béla jól kezdte, onnan már illene neked is megtudni csinálni.
a=16^x, b=16^y (16^(x+y) = 16^x · 16^y = a·b)
a² + b² = 36
a·b = 8√2 ----> b = 8√2/a, ezt behelyettesítjük az elsőbe:
a² + 128/a² = 36
Jelöljük a²-et z-vel:
z + 128/z = 36
z² + 128 = 36z
Ezt oldjad meg a másodfokú egyenlet megoldóképletével. Lesz két megoldás. Azokból a-ra kijön 4 megoldás, két pozitív és 2 negatív. Mivel 16^x pozitív, a negatív a-k nem jók, a pozitívakból kijön x. Írd meg, mire jutottál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!