Matematika házi feladat, valaki letudná írni?
Igaz-e, hogy két háromszög egybevágó, ha
a) mindkét 3szög derékszögű, és befogóik páronként egyenlők;
b) mindkét 3szög derékszögű, és átfogóik egyenlők, valamint egyik befogójuk hossza is egyenlő;
c) mindkét 3szög szabályos;
d) mindkét 3szög egyenlő szárú, száraik hossza egyenlő, és egyenlő egy szögük;
e) mindkét 3szög egyenlő szárú, száraik hossza egyenlő, és egyenlő a szárszögük;
f) egyenlő egy-egy oldaluk, az ezen fekvő egyik szögük és az oldallal szemközti szögük?
A válaszokat indokolni is kell.
csak gyorsan ránéztem, ha valamit észrevesz valaki, akkor írjon nyugodtan:
a) két oldal és közbezárt szög egyenlő- igaz
b) nem lehet máshogy szerkeszteni- igaz
c) szerintem nem, a=1, b=2 (a az egyik b a másik oldal hossza), ekkor csak hasonlók, nem egybevágók
d) vagy két oldal és közbezárt, vagy két oldal és közbezárt-tehát ugyanaz a kettő- egyenlő (értsd: alfa=180-beta-gamma, ahol gamma=beta)
e) előzőből- igaz.
f) szintén d) gondolata miatt, ha ugyanaz a két háromszögben a beta és gamma(de itt már nem egyenlő), akkor alfa is azonos lesz a két háromszögben- 1 oldal és 3 szög egyezik- igaz.
utólag visszaolvasva van ami nehezen érthető, de azért érthető szerintem.
c pontban viszont elírtam, úgy értettem, ha egy szabályos háromszög oldalai a egységek és egy másiké b, attól nem egybevágóak, csak hasonlóak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!