Min, max meghatározásánál a konstans persze lényegtelen.
Először kezdjük a minimummal az sokkal egyszerűbb.
2*(x-1)^2+3y^2 alakra hozható (meg valami konstans a végén, de mint mondtam az tök mindegy)
Két négyzet összege akkor a legkisebb, ha mindkettő 0.
x=1, y=0 lesz a minimum hely.
Minimum érték kiszámolását meghagyom neked, ha kell.
Maximum már trükkösebb.
Ugyanebből az alakból kiindulva:
2*(x-1)^2+3y^2
Tegyük föl, hogy x rögzített. Ez akkor a legnagyobb, ha y^2 minél nagyobb.
Vagyis y^2=169-x^2-nél.
Beírva:
2*(x-1)^2+3(169-x^2)=-4x-x^2 (a konstansokat megint lehagytam)
Innen deriválhatnánk, de van egyszerűbb mód is.
-(x+2)^2 alakra hozható (+konstans)
Ennek kell minél nagyobbnak lennie. Mivel ott a - előjel az elején ez max 0 lehet.
Vagyis x=-2 y=gyök(169-4)
Két megoldást kér a feladat. A másik megoldás y=-gyök...
Megnéztem számítógéppel. Szerinte is ez a maximum.
Szóval a lépések mégegyszer:
Rögzített x mellett elgondolkozunk azon, milyen y maximalizálja a kifejezést. Gyakorlatilag y(x) függvényt állítottam elő.
Ezt beírva a függvénybe már csak egy ismeretlen van, egy deriválással meg lehet találni a szélsőértéket.
De mivel másodfokú a kifejezés, így deriválás nélkül is kijött.
Minimum
-7 (1,0)
Ezt az excel mondja, és levezetéssel is ez jön ki. Úgyhogy én biztos vagyok benne, hogy ez a jó válasz.
Maximum
502 (0,13)
Érdekes :D Nem lehet, hogy az az ellenőrző program a hibás? Na nézzük meg kicsit alaposabban. Adott az f(x;y) függvény, ennek biztosan az (1;0) pontban van a minimuma, ami ráadásul globális minimum is egyben.
A feltétel nem más, mint egy (0;0) középpontú és r=13 sugarú kör(lemez). Ez kb. olyan, mintha a felületet (amit f(x;y) határoz meg) egy ilyen hengerrel, mint "pogácsaszaggatóval" kiszúrnánk. És a metszetgörbéjükön, illetve ennek belsejében keresgélnénk. De lévén hogy f(x;y) írható 2(x-1)^2+3y^2-7 formában is, (1;0) megmarad minimumnak, mert megfelel a feltételnek.
502 az nem jó.
Ezt írtam az elején:
"Vagyis x=-2 y=gyök(169-4) "
behelyettesítve:
2*4+3*165-4*(-2)-5=506 (-2, gyök(165) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!