Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Erre az egyetemi matekpéldára...

Erre az egyetemi matekpéldára mi a megoldás?

Figyelt kérdés
[link]
2012. ápr. 29. 22:50
 1/10 anonim ***** válasza:

Min, max meghatározásánál a konstans persze lényegtelen.

Először kezdjük a minimummal az sokkal egyszerűbb.

2*(x-1)^2+3y^2 alakra hozható (meg valami konstans a végén, de mint mondtam az tök mindegy)

Két négyzet összege akkor a legkisebb, ha mindkettő 0.

x=1, y=0 lesz a minimum hely.

Minimum érték kiszámolását meghagyom neked, ha kell.

Maximum már trükkösebb.

Ugyanebből az alakból kiindulva:

2*(x-1)^2+3y^2

Tegyük föl, hogy x rögzített. Ez akkor a legnagyobb, ha y^2 minél nagyobb.

Vagyis y^2=169-x^2-nél.

Beírva:

2*(x-1)^2+3(169-x^2)=-4x-x^2 (a konstansokat megint lehagytam)

Innen deriválhatnánk, de van egyszerűbb mód is.

-(x+2)^2 alakra hozható (+konstans)

Ennek kell minél nagyobbnak lennie. Mivel ott a - előjel az elején ez max 0 lehet.

Vagyis x=-2 y=gyök(169-4)

Két megoldást kér a feladat. A másik megoldás y=-gyök...

Megnéztem számítógéppel. Szerinte is ez a maximum.

Szóval a lépések mégegyszer:

Rögzített x mellett elgondolkozunk azon, milyen y maximalizálja a kifejezést. Gyakorlatilag y(x) függvényt állítottam elő.

Ezt beírva a függvénybe már csak egy ismeretlen van, egy deriválással meg lehet találni a szélsőértéket.

De mivel másodfokú a kifejezés, így deriválás nélkül is kijött.

2012. ápr. 29. 23:25
 2/10 anonim ***** válasza:
Természetesen megoldható feltételes szélsőérték feladatként is. Valami Lagrange-szorzók is rémlenek nekem :D Ha ez a módszer is érdekel (nyilván ugyanaz fog kijönni), akkor fellapozhatom a régi jegyzetem ez ügyben.
2012. ápr. 30. 08:24
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszi, a pontok megvannak, de a minimum és maximum értékét nemtudom, ugyhogy azok még hiányzonak...
2012. ápr. 30. 11:20
 4/10 anonim ***** válasza:
Az innen már egyszerű. Ha megvannak a keresett pontok, akkor a (feltételnek megfelelő) minimum és maximum függvényértéket úgy kapod meg, hogy ezeket visszahelyettesíted az eredeti függvény képletébe, és kiszámolod.
2012. ápr. 30. 11:24
 5/10 A kérdező kommentje:
Hát nekem nemjön ki. Visszahelyettesítettem a függvénybe az x=1 és y=0 értékeket és kijött, hogy a minimum elvileg -7. De nemfogadja el, ugyhogy nemtudom kiszámolni :)ezért kellenének az eredmények.
2012. ápr. 30. 11:35
 6/10 anonim ***** válasza:

Minimum

-7 (1,0)

Ezt az excel mondja, és levezetéssel is ez jön ki. Úgyhogy én biztos vagyok benne, hogy ez a jó válasz.

Maximum

502 (0,13)

2012. ápr. 30. 11:46
 7/10 anonim ***** válasza:

Érdekes :D Nem lehet, hogy az az ellenőrző program a hibás? Na nézzük meg kicsit alaposabban. Adott az f(x;y) függvény, ennek biztosan az (1;0) pontban van a minimuma, ami ráadásul globális minimum is egyben.

[link]

A feltétel nem más, mint egy (0;0) középpontú és r=13 sugarú kör(lemez). Ez kb. olyan, mintha a felületet (amit f(x;y) határoz meg) egy ilyen hengerrel, mint "pogácsaszaggatóval" kiszúrnánk. És a metszetgörbéjükön, illetve ennek belsejében keresgélnénk. De lévén hogy f(x;y) írható 2(x-1)^2+3y^2-7 formában is, (1;0) megmarad minimumnak, mert megfelel a feltételnek.

2012. ápr. 30. 11:51
 8/10 A kérdező kommentje:
okés a -7 et nagynehezen elfogadta...elébb nemtudom miért nem fogadta el....de az 502-t nemfogadja el...
2012. ápr. 30. 12:49
 9/10 anonim ***** válasza:

502 az nem jó.

Ezt írtam az elején:

"Vagyis x=-2 y=gyök(169-4) "

behelyettesítve:

2*4+3*165-4*(-2)-5=506 (-2, gyök(165) )

2012. ápr. 30. 12:57
 10/10 A kérdező kommentje:
köszi :)
2012. ápr. 30. 20:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!