Szerintetek mi a megoldás?
Feladat: Egy 10kg tömegű testre 3N nagyságú erő hat északi és 4N nagyságú erő hat keleti irányba.Mekkora a test gyorsulása? Mekkora lenne a test gyorsulása, ha csak az egyik, illetve a csak a másik erő hatna rá? Hogyan lehet ezekből az eredő gyorsulást kiszámítani.
Adatokat leírtam,de csak addig jutottam:D
m=10kg
F˘1=3N (É)
F˘2=4N (K)
a=?
F˘e=?
Ha hibáztam kérlek szóljatok,és egyszerüen hogyan lehet ezt kiszámítani?:) (közép iskolai szinten)
Az erők eredőjével kell számolni. 90°-os szöget zárnak be egymással, úgyhogy az eredő nagyságát Pitagorasz tétellel lehet számolni:
Fe²=3²+4²
Fe = 5N
Fe = m·a
a = Fe/m = 5N/10kg = 0,5 m/s²
Ha csak F1 hatna: a1 = 3N/10kg
Ha csak F1 hatna: a2 = 4N/10kg
Ezeknek a gyorsulásoknak is a vektoriális összege az eredő gyorsulás, persze azt is Pitagorasszal lehet számolni (mármint a nagyságát).
Egyébként az eredő erő iránya is érdekes lehet, bár most nem volt kérdés. Az eredő gyorsulás is ugyanilyen irányú. Az nagyjából északkeleti irány lesz, pontosabban arc tg 3/4 a kelethez képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!