Hogy lehet egy ilyen matek feladatot megcsinálni? Csak találgatással, vagy valahogy ki lehet számolni?
Itt lenne a feladat: Kétszer annyi hármasom van a bizonyítványban, mint amennyivel több ötösöm van, mint négyesem. Összesen 15 jegyem van.
Nem biztos, h jó helyre írtam a kérdést, de szerintem leginkább ide illik. A megoldást tudom, csak arra lennék kíváncsi, hogy hogyan lehet kiszámolni. :)
Biztos ki lehet számolni. De rég volt már nagyon matekórám.
Három ismeretlenes egyenlet rendszer, de csak 2 egyenletet találok belőle.
2(x-y)=z
x+y+z=15
(x: ötösök száma
y: négyesek sz.
z: hármasok sz.)
ö = ötösök száma
n = négyesek száma
h = hármasok száma
2(ö-n)=h
ö+n+h=15
----------
2ö-2n-h=0
ö+n+h=15
A kettőt összeadod:
3ö-n=15
Ebből ö-t kifejezed:
ö=5+3/n
Az ö-t az első egyenletbe visszahelyettesíted, így megkapod a h-t:
h=2(5+(3/n)-n)
Az ö-t és h-t a második egyenletbe visszahelyettesíted:
(5+3/n) + n + (2(5+(3/n)-n)) = 15
Ez már csak egy egyismeretlenes egyenlet, úgyhogy könnyen ki tudod számolni belőle, hogy n=3.
Az n=3-ból következik, hogy ö=6 és h=6.
Vagyis 6 hármasa, 3 négyese és 6 ötöse volt. Ezek együtt kiadják a 15-öt.
Remélem, ez a megoldás és nem számoltam el. :)
Köszönöm a válaszokat :)
Érdekes, mert nem ez a megoldás. :D 7 ötösöm, 6 négyesem és 2 hármasom van :). De fura, h ez is kijött. Hát igen, a matek egy érdekes tantárgy. :)
Igen, ez szavaid szerint egy "találgatós" egyenlet, a megoldása is így történik. Ha felírnánk az egyenletet,akkor valóban több ismeretlent találunk, mint egyenletet.
vagyis:
x+(x+y)+2y=15
ahol x a 4-es osztályzatok száma.
ahol y amennyivel több 5-ös van.
ahol így 2y lesz a 3-as osztályzatok száma.
Ilyenkor az egyik "ismeretlent" paraméternek tekintjük, értékeket helyettesítünk be és vizsgáljuk a feladat feltételeinek teljesülését.
Ezek szerint célszerű az egyenletben az y-t választani paraméternek. (y legyen egyenlő "a"
Így x+(x+a)+2a=15
Ha első lépésként a=1-et helyettesítünk, akkor az egyenlet:
x+(x+1)+2=15
2x=12
x=6
A feltételek teljesülésének vizsgálata:
A 4-es osztályzatok száma 6
Az 5-ös osztályzatok száma 6+1=7
A 3-as osztályzatok száma "2a", vagyis 2
A feltételek teljesülnek.
Természetesen mondhatod, hogy ez "szerencse", de nem így van. Jól látható, hogy a lehetőségek száma véges. Írhattál volna más számot "a"-ra, de akkor látod, hogy az osztályzatok száma nem jön ki, vagyis több. Tehát érezni, hogy merre kell haladni. Azt is mondhatod, hogy jó, itt kevés a próbálkozások száma, mi lenne, ha sok lenne.
Erre két válasz van:
Az egyik, hogy kis és magas értékről közelítheted a megoldást. A másik válasz az, hogy egyszerűen írt számítógépes program megteheti ezt egy mindennapi életben valósan létező feladatnál. Itt a megoldás felismerése volt az igazi feladat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!