Mely valós számokra igaz?
cosx nem lehet egyenlő 0-val tehát nem lehet pl 90 fok. de ezt h irjam le meg 270 se lehet..
x^2-10 nagyobbegyenlő 0, tehát x^2 nagyobbegyenlő 10, x nagyobbegyenlő 3,16227766
ez így jó kb? :P
Nehéz így műveleti jelek nélkül
1. ahol x nem egyenlő 90 fok+n*180 fok, vagy nem egyenlő pi/2+n*pi (n bármely egész szám lehet, nem tudom ti hogy jelölitek)
2. nem jó, mert két megoldás van: x nagyobb egyenlő gyök 10, vagy x kisebb egyenlő mínusz gyök 10.
Én azt a 3,1622... formát nem használnám, mert nem pontos, akárhány jegyig is írod ki.
Tehát jó pl. -4-nél is, (-4)^2-10 pozitív, lehet gyököt vonni!
Természetesen nem két megoldás van, hanem végtelen sok, csak két részre bontva érdemes felírni. Ettől eltekintve az első válaszoló "megoldása" jó.
Az idézőjel oka, hogy nem világos a kérdésből, mi a feladat.
Az 1. vagyok megint.
Én is csak tippeltem, hogy az értelmezési tartományt kérdezik.
1. ismét.
Nem az a gond, hogy nem tudsz gyökjelet írni, hanem az, hogy a "Mely valós számokra igaz?" kérdésnek nem sok értelme van. Fel lehet tenni olyan kérdést, hogy mely valós x esetén értelmezhető, vagy mely valós számok esetén van megoldása, vagy valami hasonlót, de amit te feltettél, annak nincs értelme!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!