Hogyan kell megoldani ezt a feladatot?
5x-5/3x-2>1
először is hozzáadunk kettőt.
5x-5/3x>3
szorzunk 3x -el
15x-5>3
hozzáadunk 5 -t
15x>8
Szerintem azt akarta írni, hogy
(5x-5)/(3x-2)>1
Először emeljünk ki 3x-2-t a számlálóban
5x-5=(3x-2)+2x-3
Ha ez van osztva a nevezővel, akkor a bal oldal:
1+(2x-3)/(3x-2)
A teljes egyenlőtlenség:
(2x-3)/(3x-2)>0
Ezt már könnyű megoldani, akkor lesz a hányados +, ha a számláló és a nevező egyszerre plusz, vagy egyszerre mínusz.
A számláló x=3/2 -nél vált előjelet
A nevező x=2/3-nál
VAgyis x<2/3 és x>3/2 lesz a megoldás.
Nem tudom, hogy melyik válaszoló értelmezte jól a feladatot, de az első válasz mindenképp hibás. Ha a feladat valóban az volt, hogy
5x - 5/(3x) - 2 > 1
akkor a 3x-szel való felszorzásnál szét kell választani a két esetet, miszerint x pozitív vagy negatív, és az 5x-ből 15x^2 lesz.
Kérdező, használj zárójeleket, amikor egy ilyen feladatot írsz ide!
am én is arra gondoltam, mivel x*x=x^2, szóval a 15x^2 valóban jó, így 15x^2>8 vagy valami ilyesmi. Na de inkább újrakezdem. Ha úgy van jól, ahogy én látom, akkor: ( hozzáadunk 2 -t )
5x-5/3x>3 ( szorzunk 3x -el )
15x^2-5>3 ( hozzáadunk 3 -t )
15x^2>8 ( és itt jelenleg nem tom, hogy mivan. )
"5x-5/3x>3 ( szorzunk 3x -el )
15x^2-5>3 "
Figyelj már a jobb oldalt nem kéne szorozni, csak a balt? :P
Amúgy, ha neked van igazad, akkor így oldanám meg:
5x-5/3x-2 > 1 (kivonok 1-et)
5x-5/(3x)-3>0 (bal oldalon közös nevező)
(15x^2-5-9x)/(3x) >0 a nevezőben a 3-ast el is lehet hagyni (fölszorzás 3-al, ha az jobban tetszik)
Most a számlálót szorzattá kell alakítani a megoldóképlettel, és utána már lehet vizsgálni külön-külön
a nevező és számláló előjelét.
"15x^2>8 ( és itt jelenleg nem tom, hogy mivan. )"
Leosztasz 15-tel, majd gyököt vonsz.
A másik hibád is próbáld korrigálni! Amikor 3x-szel felszoroztál, akkor negatív x esetén megfordul a kacsacsőr, úgyhogy esetszétválasztás kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!