7. osztály - Matek házi! Ki tud segíteni? ( a feladat lent van ) SÜRGŐS! KÖSZII
A feladat:
- Egy kiskertben 2 nap alatt összesen 95 láda almát szüreteltek le, és még felszedtek 28 kg hullott almát. Az átválogatás után 72 láda almát eladtak a piacon, VALAMENNYIT MEGTARTOTTAK MAGUKNAK, és 240 kg hibás almát az almakészítő üzem vásárolt meg. Hány kilogramm alma lehetett egy-egy ládában?
És ezt fel kellene írni egyenlettel vagy egyenlőtlenséggel!! Senki nem tud nekem segíteni :/
Hogyan kell?? Lécci :$
Köszönöm előre is :)
a lényeg, hogy szelektáld ki a felesleges infókat : senkit nem érdekel, hogy 2 nap alatt szedték az almát, a fáról vagy a földről van-e az alma, átválogatták-e, ki vette meg...
és az előző egyenletemhez visszatérve, nem vettem figyelembe a valamennyit megtartottak maguknak szöveget, ami lényeges
95 a + 28 kg=72 a + 240 kg +m
vagyis
95a + 28 kg> 72 a + 240 kg
a- láda
m amit megtartottak maguknak
nem értem.
2. válaszoló: most akkor melyik?
mi a képlet? és miért??
amúgy köszönöm :)
de akkor mi a jó?? és miért? :/
szerintem így érthetőbb:
maradjunk akkor ennél: a=láda, m=megtartott
95a+28kg-72a-240kg=m
mivel szedtek 95 ládával meg 28 kgot, de ebből eladtak 72 ládával, 240kg a maradékot megtartották (legalábbis én így értelmezem) ebből adódik összevonás után a következő:
23a-212kg=m
tegyük fel, hogy 1 a(ládában)= x kg alma van, akkor->
23x-212=m és mivel tudjuk, hogy maradtnekik, így m>0 tehát
23x>212 /osztunk 23-mal
és x>9
Tehát egy ládában több, mint 9 kg alma van.
Igen az előző válaszoló jól leírta, így van. Ezt csak egyenlőtlenséggel lehet felírni. Ha tudnánk, hány kiló alma, vagy hány láda almát tartottak meg maguknak, akkor lehetne egyenlőséggel megoldani. Így hogy megtartottak maguknak még valamennyit, így a 95x + 28kg nak mindenképp többnek kell lennie, mint a 72x + 240. Itt az x az a ládában lévő almák tömege, amire kíváncsiak vagyunk. :)
Szóval így : 95x + 28 > 72x + 240. Így lehet felírni. Amúgy ebben a feladatban 2 ismeretlen van. A ládában lévő almák kilógrammja, meg a valamennyit megtartottak.
Ezt meg lehetne oldani, ha fel tudnánk írni 2 egyenletet.
De az infok alapján csak 1 egyenletet tudunk felírni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!