Hogy oldható meg ez a matematikai feladat?
A kör egyenletét most vettük és ezzel kapcsolatosa a feladat.
Van egy kör,benne egy háromszög. A háromszög 3 csúcsa
A(-1;2),B(5;4),C(3;-2). Ki kell számolni a kör sugarát és középpontját.
Feleztük az AB szakaszt,így megkaptunk egy f egyenes,de a koordinátáit nem írtuk le.(nyilván ki kell számolni,de hogyan?) Feleztük a BC szakaszt ott megkaptuk az e egyenes,de ennek sincsenek koordinátái.
Mivel a háromszög köré írható körének középpontja az oldalfelező merőlegesek metszéspontja...ezért az f egyenes metszéspont e egyenes = középpont. De nem tudom felírni a 2 egyenletet. így nem is tudom egyenletrendszerként kiszámolni az x és az y-t hogy megkapjam a középpontot. Onnantól meg a sugarat már ki lehet számolni. Elvileg...
AB felezőpontja: (2,3)
AB vektor: (6,6) ez lesz az f egyenes normál vektora. Függványtáblában megtalálod a képletet, hogy egy pontból és a normálvektorból hogy jön ki az egyenes egyenlete.
Amúgy x + y = 5 lesz.
Ugyanígy kijön e egyenes, és utána meg kell oldani az egyenletrendszert.
OA távolság meg a sugár.
Hááát nekem az AB vektor az 6;2 lett...
Mert A(-1;2) B(5;4)
5-(-1);4-2 -> 6;2
és így az f egyenes az 3x+3y=11 lett(egyszerűsítve)
És aztán CB vektorral számoltam tovább,mert így nem lett minusz és könnyebb. így a vektor 2;6 és a felező 4;1 és az e egyenes egyenlete x+3y=7 lett... ez alapján jött ki felezőpontnak a 2;5/3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!