Valaki tud nekem ebbe a 2 feladatban segíteni?
1., Számítsuk ki a trapéz szögeit, ha az alapja 12 és 8, a szárai pedig 6 és 5 cm hosszúak!
2., Egy háromszög oldalai a=10cm b=8 cm c=12 cm hosszúak.Mekkorák az egyes oldalakhoz tartozó magasságok?
1. feladat
Adott
a = 12
b = 8
c = 5
d = 6
Belső szögek = ?
Lásd
A belső háromszögből minden szög meghatározható.
Elég a hosszabbik alapon fekvő két szöget meghatározni, a hiányzó kettő abból adódik, hogy a trapéz egy száron fekvő szögeinek összege 180 fok.
A két szög meghatározására három módszer használható:
1. Koszinusz tétel kétszer
2. Koszinusz tétel + szinusz tétel
3. Pithagorasz tétel
4. A háromszög területe a három oldalból --> a területből a magasság --> a magasság és a szárak hányadosa a szögek szinuszát adja.
Azt használod, amelyiket ismered. :-)
2. feladat
Adott
a = 10cm
b = 8 cm
c = 12 cm
ma, mb, mc = ?
A három oldal ismeretében meghatározható a háromszög területe, ezután a
Terület = (Egy oldal x A hozzá tartozó magasság)/2
összefüggés alapján
ma = 2T/a
mb = 2T/b
mc = 2T/c
A háromszög területe a Heron képlettel közvetlenül számítható, de kis kerülővel megoldható a Pithagorasz tétellel is.
Szólj, ha kellenek a részletek.
DeeDee
hááát...az első feladatban hogy számolom ki az m-et?
és a második feladatban a pitagoraszos kikerülést le tudnád írni nekem?már nagyon fáradt vagyok bocsi:Sés köszi az eddigieket is
tegnap 20:54
A három oldalból koszinusztétellel kiszámolod a szögeket. Innen egyszerűen megvan a terület. Tulajdonképpen az első válaszoló által javasolt Heron-képlet (lásd. pl wikipaedia), is ennek segítségével van levezetve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!