Elbírnátok ezt magyarázni matekból?
1: van egy egyenesem meg adták a (5.-2) pontot és hogy kell kiszámolni az ezzel páruhzamos egyenest
és az ezzel merőleges egyenest
2: Egyenlet rendszerek megoldásai / behelyetesítés, egyenlő együtt hatók módszere/
3: egy háromszög súlyvonalainak kiszámítása
Kérlek vezesétek le hogy mit helyetesítettek be hova és miért /utolsó kettő mind1 mivel csak adjatok meg értékeket/
hiába nézem a füzetbe tk.ba megakárhol nem értem
pl:.
p0= =(5,2)
f=2x-3y+6=0
számold ki az ezzel párhuzamosan futó egyenest és ami merőlegesen fut egyenest
másik esetébe e: x-2y=-4
f: 3x+y=4 /ilyenből kell ilyen is meg amolyan is/
harmadik
A(3,1)
B(-1,5)
C(-4,-2)
de egyáltalán nem értem nem csak ezt a három példát /akármilyen számot beíratnak akármilyen módon nem megy/
2. a képletekkel tisztába vagyok meg hogy mit hova kell behelyetesíteni. sőt megjegyezeném hogy matekból az osztályba elméleti részből csak nekem lett 5ös
de mégse vágom azt hogy mi különbség van a között a két képlet közt, hogy mikor párhuzamos egyeneset kell kiszámolni vagy merőleges vagy hogy ha nincs akkor miért nincs?
a súlyvonalra meg nem találtam semmit
az egyenlet rendszereknél is hiába tanultam meg nem tudom meg csinálni gőzöm sincs arról hogy mikor melyiket kell alkalmazni abba az esetbe
4 éve láttam utoljára ilyet xd, de azért megpróbálom
f=2x-3y+6=0
ezt átrendezem: 2x-3y=-6
ebből tudom, hogy a normálvektor (?) 2,-3 => n(2;-3)
p0= =(5,2)
ax + by =ax0+by0
a és b az a normálvektor számai, x, y marad x, y, x0, yo pedig a p0 koordinátái szorozva a val és b vel
ami így kijön az lesz a merőleges egyenes egyenlete
1. ha jól értem a példát, akkor az a lényeg, hogy az (5,2) pont rajta legyen az egyeneseken;
a párhuzamos egyenes esetén a normálvektor maradhat, csupán a szám változik, valahogy így:
2x0-3y0+c=0
2*5-3*2+c=0
10-6+c=0
4+c=0
c=-4
merőlegesnél írd ki a normálvektort
n(2,-3); cseréld fel a két számot és az egyiknek fordítsd meg az előjelét, pl. (3,2) vagy (-3,-2) - ezt azért kell, hogy a két vektor skaláris szorzata 0 legyen
ezután felírhatod az egyenest:
3*x0+2*y0+c=0
3*5+2*2+c=0
15+4+c=0
19+c=0
c=-19; az egyenes: 3x+2y-19=0
2. behelyettesítés:
e: x-2y=-4 - kifejezed az x-et: x=2y-4
f: 3x+y=4 - és behelyettesíted ide:
3*(2y-4)+y=4
6y-12+y=4
7y-12=4
7y=16
y=16/7 - ezt az értéket behelyettesíted bármelyik eredeti egyenletbe és megkapod az x-et
egyenlő együtthatók:
mindkét egyenletből kifejezed vagy az x-et vagy az y-t:
e: x-2y=-4 - y=(x+4)/2
f: 3x+y=4 - y=4-3x
a két y egyenlő, tehát:
(x+4)/2=4-3x - szorzol kettővel
x+4=8-6x - rendezed
7x=4
x=4/7 - behelyettesíted bármelyik y-ba, és megkapod az y értékét, ami 16/7
3. két pont távolsága egyenlő a vektoruk nagyságával
A(3,1)
B(-1,5)
C(-4,-2)
Először megkeresed a súlypontokat, ezek felezik a szakaszokat:
Sc(((3-1)/2),((1+5)/2))...Sc(1,3) - itt összeadod az A és B pontok koordinátáit (x-et x-szel, y-t y-nal és osztasz kettővel)
Sa(-5/2,3/2)
Sb(-1/2,-1/2)
Ezután felírod a vektorokat:
u=ASa=Sa-A=(-5/2-3;3/2-1)=(-11/2;1/2)
kiszámolod a vektor nagyságát (gyök alatt u1 négyzet + u2 négyzet) és megvagy
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!