Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mennyi a csúcsának a távolsága...

Mennyi a csúcsának a távolsága a legkisebb oldalig?

Figyelt kérdés
A háromszög oldalai 6,25,29 cm.Abbol a csucsbol,ahol legkisebb a szög a háromszögben merőlegest állítottak,hossza 15 cm. Keressük meg ennek a csucsnak a távolságát a legkisebb oldalig.

2012. márc. 7. 18:56
 1/8 A kérdező kommentje:
Rajz is kellene:)
2012. márc. 7. 18:56
 2/8 anonim ***** válasza:
Hát én akárhogy nézegetem, úgy látom, hogy a legkisebb szög a két leghosszabb oldal által közrezárt szög. Logikus akkor, hogy a merőlegest a legkisebb oldalhoz húztuk, ami 15cm. Mivel egy pont és egy egyenes közötti legkisebb távolság az egyenesre merőleges "csíkon" mérhető, így a feladatod megoldása 15cm.
2012. márc. 7. 23:15
 3/8 anonim ***** válasza:

Nem olyan nehéz ez a feladat, de a kiírás szövege kicsit megtévesztő.

Egyértelmű lett volna, ha a "... Abbol a csucsbol,ahol legkisebb a szög a háromszögben merőlegest állítottak, ..." mondat helyett az "...Abbol a csucsbol,ahol legkisebb a szög a háromszögben merőlegest állítottak a HÁROMSZÖG SÍKJÁRA, ..."

Legyen

a = 6

b = 25

c = 29

m = 15

e = ?

A jelölések értelmezéséhez lásd

[link]

A megoldást az 'a' oldal egyenesére merőleges, az 'm' egyenest magában foglaló síkban keletkező derékszögű háromszög átfogójának meghatározása jelenti. Ennek az elemei láthatók a rajzon.

A 2. ábrán az elrendezés felülnézete látható, az elsőn megpróbáltam ezt perspektivikusan ábrázolni, a 3.ábrán a megoldást jelentő háromszög látható.

Ezen utóbbiból látható, hogy a keresett távolság:

e² = m² + d²

Ebből a 'd' ismeretlen, amit többféleképp lehet meghatározni, attól függően, milyen ismereteid vannak.

1.)

Ha ismered a koszinusz tételt, akkor a háromszög oldalainak ismeretében kiszámolhatod az α szöget, majd a

d = c*sinα

összefüggéssel a 'd' oldalt.

2.)

A Pihagorasz tétel segítségével

A 2. ábrából felírható, hogy

b² - x² = c² - (a + x)²

Ebből meghatározható az 'x', majd a

d² = b² - x²

összefüggéssel a 'd' oldal.

Végül az

e² = m² + d²

ill.

e = √(m² + d²)

képletbe behelyettesítve kapod a megoldást.

Egyébként szép kerek értékek jönnek ki, érdemes végigszámolni.

Ha kérdésed van, ne fogd vissza magad. :-)

DeeDee

2012. márc. 9. 20:18
 4/8 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen!!! amugy mennyi a megoldás? csak hogy tudjam h jól helyettesítettem be e a számokat,azért kérdem:)
2012. márc. 10. 22:56
 5/8 anonim ***** válasza:

A megoldás:

ED = e = 25 cm

DeeDee

2012. márc. 11. 12:36
 6/8 A kérdező kommentje:

köszönöm szépen.és itt mennyi az x? mert nekem nem jön ki kerek szám rá.leirná az egyenletet számokkal?

2.)

A Pihagorasz tétel segítségével

A 2. ábrából felírható, hogy

b² - x² = c² - (a + x)²

Ebből meghatározható az 'x', majd a

d² = b² - x²

összefüggéssel a 'd' oldal.

2012. márc. 11. 13:01
 7/8 A kérdező kommentje:
a 25 sem jött ki. sztem vmit nem jol helyettesitettem be.akkor leirná számokkal is az egészet?kérem!
2012. márc. 11. 13:19
 8/8 A kérdező kommentje:
már ki megvan az eredmény,köszönök szépen mindent!!!:)
2012. márc. 11. 17:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!