Matematika háziban valaki tud segíteni?
Adott egy bot, amit véletlenszerűen három darabba törünk.
Mennyi a valószínűsége, hogy a kapott darabokból háromszöget rakhatunk ki?
Ötödik vagyok. Közben látom, hogy valaki belinkelte a megoldást angolul, de ha már egyszer begépeltem magyarul, ám rányomok, hogy "válasz elküldése".
Már csak azért is, mert megbotránkoztató, hogy mennyire alap dolgokkal nincsenek tisztában az emberek.
Tetszőleges 3 oldalhosszúságból nem lehet háromszöget barkácsolni. Pl ha az egyik 10 cm hosszú, a többi 1-1, akkor lefekteted a 10 cm-t vízszintesen és a két sarkárailleszted a két 1 cm-es oldal egy-egy végét... Szerintem el lehet képzelni, hogy a két 1 cm-es darab nem fog összeérni. Ha ezek a darabok 5 cm-esek lennének, akkor összeérnének, de pontosan a 10 cm-es darabközepén és ha még 5 cmnél is nagyobbak, akkor alkotnak háromszöget.
Számszeráen azt jelenti, hogy bármelyik két oldal összege nagyobb kell, hogy legyen, mint a harmadik oldal.
Aki nem hiszi, járjon utánna! ( hurkapálcikából/ fogpiszkálóból csináljon olyan darabokat, amelyekre a fenti feltétel nem teljesül és próbáljon meg háromszöget csinálni!)
De hogy lássátok mennyire jófej vagyok így este is, leírom a megoldás menetét is.
Jelöljüka vizsgált eseményt A-val.A választott pontoknak aegységnyi bot egyik végpontjátél mért távolsága legyen x ill. y. A két pont megjelölése asík egységnégyzete (x,y) pontjának véletlenszerű kiválasztásávalekvivalens. A pont oordinátái (x,y). Az egységnégyzet területe: T=1. Magyarul ha felveszel egy 1*1 négyzetet a koord. rendszerben( bal alsó sarkában legyen az origó), akkor az összes x,y próbálgatással végigfutod a négyzet összes pontját, vagyis ez a négyzet a teljes eseménytér, amelynek területe 1.
A már fent említett feltételt vesszük alapul ( két oldal összege nagyobb, mint a harmadik).
Két esetet külön vizsgálunk:
1: ha x<y, akkor a három szakasz: x;y-x;1-y. Ezekre fenn kell állnia a háromszögegyenlőtlenségeknek:
1-x>x vagyis x<1/2
x+1-y>y-x vagyis y<x+1/2
y>1-y vagyis y>1/2.
2. eset: hay<y, ez esetben x és y szerepet cserél, tehát a következő egyenlőtlenségeknek kell egyidejűleg teljesülniük:y<1/2; y>x-1/2x>1/2
A két eset egyenlőtlenség-rendszereink eleget tevő pontok által meghatározott rész területe: t=1/4.
Az A esemény valószinűsége: t/T=1/4, teát 1/7 a valószinűsége annak, hogy a véletlen szakaszokól háromszög alkotható.
Ábrázoláshoz segítség:
az x=1/2; y=x+1/2; y=x-1/2; y=1/2 egyeneseket kell behúznod és a megfelelő területet besatíroznod ( egy 45kal elforgatott homokóra szerű cucc jön ki olyan megoldásnak)
Az esetleges elírásokért elnézést, nem olvastam át... és tudom, hogy néha nem veszi észre a gépem a szóköz leütését...:(
a>b>c darabokra torik akkor
a<b+c eseten lehet haromszoget kirakni.
Ha a bot hosszat egysegnyinek valasztjuk, akkor
a< 1-a
vagyis a<1/2
Tehat ha a legnagyobb darab kisebb a bot felenel akkor lehet haromszoget kirakni.
Eloszor mondjuk kette torjuk a botot, ekkor ket reszre esik:
p es 1-p
Mondjuk p<1-p
Ha a masodik tores a p oldalon lesz akkor kapasbol bukta van.
Ha az 1-p oldalon lesz, akkor ha az eredeti torestol 1/2-nel kozelebb, de 1/2-p-nel tavolabb van, akkor lehet csak haromszoget alkotni,
vagyis ebben az esetben (1/2)-(1/2 - p) = p esely van a sikeres toresre, vagyis p -t kell 0-tol 1/2 -ig integralni, ami 1/4.
BKRS
Elég jó a válaszadási mutatód, de ezt az okfejtést még én sem értem, nem hogy a kérdező...
Honnan jött az az egyenlet? És miért kell kiintegrálni? És miért lesz az integrál 1/4? ((Nem pedig 1/8))?
Miert milyen szintu matek hazirol van szo?
Aki tud angolul annak itt van egy erdekes megoldas:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!