10sin2x-10sinx+2=0 Segítene valaki az egyenlet megoldásában?
sinx := a (legyen egyenlő vele)
10a^2-10a+2=0
Innentől másodfokú egyenlet.
A végén a két eredményt, amit kapsz a-ra, egyenlővé kell tedd sinx-szel, hogy megkapd az x értékét, tehát pl, megkapod, hogy
a=1/2 ---> 1/2=sinx ---> x=pi/6
Ahogy az első válaszoló írta. Viszont annyivel kiegészíteném, hogy ami kijön a-ra megoldás, annak több megoldása is lehet!
Az említett példa alapján sinx=1/2 eredménye nem csak a 30fok, hanem a 150fok is.
Kettőnél azért sokkal több megoldása van az egyenletnek...
Kijön a másodfokúból két megoldás. Mindkettővel ezt kell csinálni:
(Fokokban fogok számolni, de radiánban is lehetne, azt rád bízom)
1) sin x1 = (5+√5)/10
Ennek egyrészt van megoldása a -90°..+90° tartományban:
x1 = 46,35°
Ezt az egy megoldást adja ki a számológép is. Viszont ha magad elé képzeled a sinuszfüggvényt, vagy az egységkört, akkor látod, hogy 90° után "visszakanyarodva" nem sokkal újra ugyanaz az értéke a szinusznak.
Itt van hozzá egy ábra:
Vagyis x2=(180°-46,35°)=133,65° szintén megoldás.
Aztán mivel a szinusz periódikus függvény, 360 fokonként újra ugyanazt az értéket veszi fel, tehát az összes megoldás ez lesz:
x1 = 46,35° + k·360°
x2 = 133,65° + k·360°
ahol k bármilyen egész szám.
2) és most ugyanezt végig kell csinálni a másodfokú egyenlet másik gyökével is:
sin x3 = (5-√5)/10
stb., azt már rád hagyom.
Köszönöm a válaszokat!!! :) De nem jutottam a végére, ugyanis gyök alatt negatív szám jött ki... Nem tudom mit rontottam el. :S
a1,2= 10+-√-10^2-4*10*2/2*10= 10+-√-180/20
Eddig "sikerült". Van vmi ötletek?
Jajj, de hülye vagyok... Már a képletet is rosszul írtam le, azt hittem, a b^2 is mínusz. :$ Hihetetlen, hogy 2 év alatt mennyit felejtettem. :S :D
Nagyon köszönöm!!! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!