Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek házi, hogyan csináljam...

Matek házi, hogyan csináljam meg? Geometria

Figyelt kérdés

Feladat:

Trapéz

L:(alfa) 45°

m: (magasság) 3 cm

a: (oldal) 8 cm

a) középvonal?

b.) átlók?

c.) terület?

d.) kerület?

Segítsen nekem valaki, mert nem értem :)

2012. jan. 22. 12:10
 1/4 anonim ***** válasza:

Két kérdés:

- Hányadikos vagy? (csak azért, hogy milyen szintű magyarázat kell)

- Egyenlő szárú trapézról van szó?

2012. jan. 22. 12:31
 2/4 A kérdező kommentje:

10-es

Gondolom igen :)

2012. jan. 22. 13:59
 3/4 anonim ***** válasza:

Na első lépésként rajzolj. Én kreáltam egy ábrát painttel, nem szép, de használható.

[link]

Figyeljük meg az alap egy részlete, a magasság és a szár alkotta háromszöget. Erről tudjuk, hogy az egyik szöge 90° (mert a magasság merőleges az alapra), másik szöge 45° (ezt zölddel jelöltem). Mivel egy háromszögben a belső szögek összege 180°, ezért a harmadik szöge (amit lilával jelöltem) szintén 45°-os.

Ez nekünk azért jó, mert így van egy egyenlő szárú háromszögünk (erre a két egyenlő szögből következtethetünk), amiről tudjuk, hogy a két szára egyforma hosszú. Ráadásul ha úgy egyenlő szárú, hogy derékszöge van, akkor a két befogó egyforma hosszú. Az egyik befogó a magasság, a másik befogó az alap részlete, az átfogó pedig a szár. Pitagorasz-tétellel számolva (ha x jelöli az alap kis részletét, b a szárat): x² + m² = b². Behelyettesítve az adatokat b = 3√2 cm. Mivel egyenlő szárú trapéz, ezért a trapéz másik szára is 3√2 cm hosszú.

A két kis háromszög 3-3 cm-t vág ki az alapból, ezért az alapnak egy 2 cm-es részlete "marad". Ez a másik párhuzamos oldalpárral (c) és a magasságokkal együtt egy téglalapot alkot. Következésképpen c = 2 cm.

Innentől a kerületet könnyen kiszámolod, csak össze kell adni az oldalhosszokat. A középvonalat a következő képlettel tudod megmondani: k = (a + c) / 2.

A területet a T = k ∙ m = (a + c) / 2 ∙ m képlet adja meg.

Az átlói, mivel egyenlő szárú trapéz, egyenlő hosszúak. Húzd be az átlót. A magasság, az alap egy részlete, és maga az átló egy újabb derékszögű háromszöget adnak. Az alap egy részlete 5 cm, a magasság pedig továbbra is 3 cm. Innen Pitagorasz-tétellel kiszámítható az átló: √34 cm.

2012. jan. 22. 15:14
 4/4 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!!! :)
2012. jan. 22. 15:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!