Jól számoltam? Kémia: molekula számok, anyagmennyiség
Hány db molekulát tartalmaz 6dm^3 standard állapotú metángáz?
nekem az jött ki hogy 16x6x10^23 db de nem vagyok benne biztos, a másik kérdés pedig az anyagmennyisége normál állapotban és arra 1,6x10^23 jött ki az jó?:/
Ez a "standard" meg "normál" sose tudom, hogy mennyit jelent, mert mindenki máshogy használja. Főleg, hogy a standardban elvileg csak a nyomás lenne meghatározva, a hőmérséklet nincs is... Szóval azzal kell számolni, amit a tanár mondott.
A standard állapot talán 1 bar és 25°C... 1 mol ideális gáz 1 bar nyomáson és 25°C fokon 24,5 dm³. Ezt lehet tudni táblázatból, vagy ki lehet számolni p·V=n·R·T behelyettesítésével.
6 dm³ gáz van, ez tehát 0.2449 mol, ami 1.47·10²³ darab molekula. Neked nagyon más jött ki, az nem lehet amiatt, hogy másként értelmezted a standard állapotot. Valamit nagyon elnéztél.
Ha a normál állapot mondjuk 1 atm és 0 °C (nem biztos!), akkor 1 mol térfogata 22,4 dm³, a 6 dm³ pedig 0,267 mol. Az tényleg 1,6·10²³ darab molekula. Viszont az anyagmennyiségen a molt szokták érteni, nem a molekulák számát, szóval lehet, hogy a válasz inkább a 0,267 mol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!