Valaki segítene megoldani 3 kémia feladatot (9. anyag)?
A helyzet az, hogy csütörtökön dolgozatot írok, mert ma nem írtam meg, 3 órát betegség miatt hiányoztam. Ilyen számolós feladatokat vettek, abból írtak ma is. Hiába próbáltam egyedül megoldani, nem ment. És szeretnék gyakorolni. Hiába van előttem a többiek megoldott feladatai, nem elég hogy csak "átmásoljam" egy másik feladathoz és behelyettesítsem, kéne mellé egy kis magyarázat. Ilyen tömegkoncentrációs, anyagmennyiség koncentrációs, tömegszázalékos, anyagmennyiséges feladatok. Remélem segít majd valaki.
A feladatok:
1.) 60 g NaOH-ból 800cm3-es oldatot készítünk. Hány mol/dm3-es és hány g/mol-os lesz az oldat?
2.) 600 g 12m/m%-os oldatban hány g a só, hány g a víz?
3.) 60 g H2SO4-ből hány g 12 m/m%-os oldatot lehet készíteni?
A képleetek, amiket használni kell/lehet: n=m/M; m/m%=moa/mo*100; C=noa/Vo; Cm=moa/Vo; m1(%1)+m2(%2)=(m1+m2)*(%3)
Azt tudod, mi az a mol?
1 mol az 6·10^23 darab molekula, és van ennek a számnak egy trükkje: ha 1 molekula molekulasúlya monjuk 63, akkor 1 mol (tehát 6·10^23 darab) belőle pontosan 63 gramm.
1) NaOH:
A Na atomsúlya 23, az oxigéné 16, a hidrogéné 1 (ezeket az adatokat a periódusos rendszer táblázata tartalmazza), akkor mindez együtt lesz a NaOH molekulasúlya: 23+16+1=40.
Hivatalosan mértékegysége is van az atomsúlynak illetve molekulasúlynak: 40 g/mol, hiszen 1 mol belőle éppen annyi gramm.
Szóval NaOH = 40 g/mol
Ha van 60g ebből, akkor az 60/40 = 1,5 mol (egyszerű arányosság).
800 cm³ = 0,8 dm³, vagyis az oldat 1,5/0,8 mol/dm³-es töménységű, ami 1,875 mol/dm³.
Hogy hány g/mol-os az oldat, azt nem értem. Mi lett a többiek ereménye? 40 g/mol? Ha kevesebb, akkor bizonyára átlagos molekulasúlyt számoltak, de azt nem kavarom be addig, amíg ki nem derül, hogy kell.
2) m/m tömegszázalékot jelent, tehát 12 m/m% jelentése: 12 g oldott anyag van 100 g oldatban.
Ha 600g oldatunk van, akkor abban 600·12/100 gramm oldott anyagunk (tehát só) van, ami egyébként 72g. A többi (528g) a víz.
3) Itt is csak ugyanazt kell tudni kémiából, mint az előző feladatnál, utána már csak tiszta százalékszámítás (szóval matek).
A 60g itt az oldott anyag, vagyis az a 12%. Akkor pedig a 100% így számolható: 100/12·60 = 500.
(Elemi belegondolással: Ha 12% az 60g, akkor 1% a 12-ed része, vagyis 5 g, és akkor 100% 500g lesz.
Most nem volt kérdés, de az oldatot úgy lehet csinálni, hogy a H2SO4-hez hozzáöntesz (500-60)=440g vizet.
1.) A koncentráció 60g/800 cm³ lesz, ami annyi mint:
60g/800 cm³ = 60/800 = 0,075 g/cm³ = 0,075g/(0,001dm³) = 75 g/dm³
M(NaOH) = 39,99711g/mol
39,99711g NaOH ... ... 1 mol
60 g NaOH ... ... x mol
x = 60*1/39,99711 = 1,5 mol
800 cm³ = 0,8 dm³
Anyagmennyiség-koncentráció, molaritás, cB, mol/dm³
Egy dm³ oldatban (V₀) lévő, MB moláris tömegű oldott anyag mólokban kifejezett kémiai anyagmennyisége (nB):
cB = nB/V₀
cB = 1,5/0,8 = 1,875 mol/dm³
Moltömeg számító:
Koncentráció:
Nem vettem észre, hogy közben bongolo már megválaszolta amíg számolgattam. Akkor csak kiegészítésként.
A te képleteidet hsználtuk, csak nem írtuk oda, hogy ez meg az melyik képlet.
Valójában egyébként én úgy gondolom, hogy (néhány dologtól eltekintve) TILOS bemagolni képleteket, jobban jár az ember, ha a logikát jegyzi meg. A képletet ugyanis elfelejti, ha nem tudja, mi van mögötte. Ezek meg olyan viszonylag egyszerű, józan paraszti ésszel kikövetkeztethető dolgok, hogy kár lenne nem megpróbálni megérteni a lényegüket.
Egy képlet kivételével mindegyiket használtuk. Az az egy ez volt:
Cm = moa/Vo
Vagyis az oldat tömegkoncentrációja. Oldott anyag tömege (g) osztva az oldat térfogatával (dm³).
Azt a kérdést viszont még mindig nem értem, ami a g/mol-ra vonatkozott. Mit írtak rá a többiek?
Olyan fogalom szokott lenni, hogy "molalitás" (nem írtam el, nem "molaritás", hanem l-lel középen is, "molalitás), ami azt jelenti, hogy hány mol oldott anyag van 1 kg oldószerben feloldva. A feladatban kérdezett g/mol mértékegység ennek nagyjából a reciproka lehet, de kétlem, hogy az.
Szóval kérdezd meg a többiektől, mit kell g/mol-ként kiszámolni, és írd meg nekünk is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!