Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Másodfokú egyenlet megoldóképl...

Másodfokú egyenlet megoldóképlet, kérdés?

Figyelt kérdés
A másodfokú egyenletben ahol a + (plusz) - (minusz) egymás felett van, ott hogyan dönthetem el, hogy melyiket kell felhasználnom éppen az egyenletben?
2012. jan. 14. 13:54
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

2x^2 - 4x - 6 = 0

a = 2; b = -4; c = -6


x=(-b±√(b^2-4ac))/2a

x=(4±√(4^2+4*6*2))/(2*2) = (4±√64)/4 = (4±8)/4 = 1±2

Az egyik megoldás tehát x = 1 - 2 = -1

A másik megoldás: x = 1 + 2 = 3


***


Érdemes lehet megjegyezni az alábbi trükköt a későbbiekben, hogy egyszerűsítsd a saját dolgodat.

A 2x^2 - 4x - 6 = 0 egyenletben minden együttható páros, tehát le lehet osztani 2-vel, ami azért lesz jó, mert az így kijövő egyenletben a = 1 lesz:

x^2 - 2x - 3 = 0

a = 1; b = -2; c = -3

x=(-b±√(b^2-4ac))/2a

x=(2±√(2^2+4*3))/2 = x=(2±√16)/2 = (2±4)/2 = 1±2

Innentől pedig ugyanúgy -1 és 3 lesz a két megoldás.


Ha esetleg törtek az együtthatók, akkor azt is meg lehet tenni, hogy ugyanazzal a számmal végigszorzod az egyenletet. A lényeg az, hogy jobb oldalon bármivel osztod vagy szorzod a nullát, az nulla marad. És amíg nem ismeretlent tartalmazó kifejezéssel akarsz osztani vagy szorozni, addig a szorzás/osztás ekvivalens művelet marad.

2012. jan. 14. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/16 A kérdező kommentje:

Köszi, így már értem és jól kijött a megoldás is..


A hibám az volt, hogy a behelyettesítésnél

x=(4±√(4^2-4*6*2))/(2*2) -ként írtam fel. Tehát minusz jelet tettem a (4^2+4*6*2)-es résznél plusz helyett...


Az mitöl függ, hogy plusz vagy minusz jel lesz ott? Ez valahogy most megzavart.. :/

2012. jan. 14. 16:39
 13/16 A kérdező kommentje:

Közben rájöttem... :)


Akkor a megoldóképletet használni tudom, több példát megoldottam és sikerültek. Most már csak majd az egyenlötlenségek grafikonjait kell begyakorolnom, azokat nem egészen értem :)


Köszi a válaszokat :D

2012. jan. 14. 17:09
 14/16 anonim ***** válasza:

2x^2 - 4x - 6 = 0

x^2-2x-3 = 0

(x+1)(x-3)=0

x= -1 x=3


Nem kell mindig erőltetni a megoldóképletet. Sok esetben gyorsabb, ha szorzattá alakítod. Az egyszerűbbek, gyakorlás után, már ránézésre menni fognak :)

2012. jan. 16. 22:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/16 A kérdező kommentje:
Utolsó: Sokat ezzel már nem értem, hogy ugyan azt leírtad most amit már más leírt két nappal ezelött :)
2012. jan. 17. 08:57
 16/16 anonim ***** válasza:
Egyenlőtlenség esetén zérushelyet keresünk
2019. nov. 18. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!