Ha van 2 egyenletem, hogy kell abból egyet csinálni?
1. : -3 = 5m + b 2.: -1 = 2m + b
Itt első lépésként a b-ket kéne kiemelni,de nem értem, hogy hogy kell. :S
Valaki segítesen, ebből nemsokára dogát írunk. :(
-3 = 5m + b --> b=-3-5m, ezt behelyettesíted a másik egyenletbe:
-1 = 2m + (-3-5m)
-1 = 2m - 3 - 5m
-1 = -3m -3
2 = -3m
m = -2/3, utána ezt visszahelyettesíted a másik egyenletbe
Hmm, vagy én vagyok hülye vagy ez egy ilyen g*ci feladat.
Tehát:
-3=5m+b
-1=2m+b
Írjuk át kicsit szemléletesebb alakba, mert könyebb vele dolgozni(és az m helyére írjunk a-t, az egyszerűség kedvéért):
5a+b=-3
2a+b=-1
-------
5a+b=-3 -> b=5a+3
2a+b=-1
-------
behelyettesíted:
2a+5a+3=-1
egyszerűsíted:
7a+3=-1
namégegykicsit:
7a=-4
namost ha ezt elosztod akkor megkapod az a-t is. De elég egy hülye szám...tovább már szerintem te is tudod
Egyébként úgy emeled ki, hogy ami a b mellett van, azt mindig átviszed a másik oldalra, így megkapod a b-t.
-3 = 5m + b --> a b mellett van 5m, vagyis ki kell vonnod, hogy ne legyen semmi mellett, de ugye amit az egyik oldalon elvégzel, azt a másik is el kell, hogy ne boruljon az egyenlet, vagyis
-3 -5m =b
A másiknál ugyanez:
-1 = 2m + b , itt a b mellett van 2m, vagyis azt ki kell vonnod, de ugye a másik oldalból is, ezért:
-1 -2m = b
összevonással, amit az egyik oldalon kivonsz azt a másik oldalon hozzáadod, így az egyik oldalt leegyszerűsítve csak a B t fogod kapni aztán csak be kell helyettesítened :)
a minuszt plusszal lehet feloldani és fordítva (eltüntetni)
így fog kinézni, ha a B t akarod kiemelni és megkapni.
-3 = 5m + b B= -3 - 5m
-1 = 2m + b behelyettsítés
-1 = 2m + (13 -5 ) zárójel felolfdás: ha minuszhoz minuszt adsz akkor a szám növekszik, de mivel a minusz jel előtte van, ezért kevesebbet ér, ha pluszhoz adsz negatív számot, akkor minuszt adsz hozzá (mondjuk adósság) így ki kell vonni.
-1 = 2m + 13 -5 (13 at hozzáadsz de ötöt elveszel belőle akkor már csak 8 at kell hozzáadnod, mert 13-5 az 8)
11 = 2m + 8 /-8
3= 2m /:2
m= 1.5
Ellenőrzés :) az m értékét behelyettesítjük
EREDETI KÉPLET
-3 = 5m + b -1 = 2m + b
-3 = 5 x 1.5 + b B= -3 -7.5 (az eredényből vonom ki a
szorzatot)
B= - 10.5
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!