Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ha van 2 egyenletem, hogy...

Ha van 2 egyenletem, hogy kell abból egyet csinálni?

Figyelt kérdés

1. : -3 = 5m + b 2.: -1 = 2m + b

Itt első lépésként a b-ket kéne kiemelni,de nem értem, hogy hogy kell. :S

Valaki segítesen, ebből nemsokára dogát írunk. :(

2009. máj. 24. 13:47
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

-3 = 5m + b --> b=-3-5m, ezt behelyettesíted a másik egyenletbe:

-1 = 2m + (-3-5m)

-1 = 2m - 3 - 5m

-1 = -3m -3

2 = -3m

m = -2/3, utána ezt visszahelyettesíted a másik egyenletbe

2009. máj. 24. 14:23
 2/4 anonim válasza:
40%

Hmm, vagy én vagyok hülye vagy ez egy ilyen g*ci feladat.

Tehát:

-3=5m+b

-1=2m+b

Írjuk át kicsit szemléletesebb alakba, mert könyebb vele dolgozni(és az m helyére írjunk a-t, az egyszerűség kedvéért):

5a+b=-3

2a+b=-1

-------

5a+b=-3 -> b=5a+3

2a+b=-1

-------

behelyettesíted:

2a+5a+3=-1

egyszerűsíted:

7a+3=-1

namégegykicsit:

7a=-4

namost ha ezt elosztod akkor megkapod az a-t is. De elég egy hülye szám...tovább már szerintem te is tudod

2009. máj. 24. 14:29
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként úgy emeled ki, hogy ami a b mellett van, azt mindig átviszed a másik oldalra, így megkapod a b-t.

-3 = 5m + b --> a b mellett van 5m, vagyis ki kell vonnod, hogy ne legyen semmi mellett, de ugye amit az egyik oldalon elvégzel, azt a másik is el kell, hogy ne boruljon az egyenlet, vagyis

-3 -5m =b

A másiknál ugyanez:

-1 = 2m + b , itt a b mellett van 2m, vagyis azt ki kell vonnod, de ugye a másik oldalból is, ezért:

-1 -2m = b

2009. máj. 24. 14:32
 4/4 anonim ***** válasza:

összevonással, amit az egyik oldalon kivonsz azt a másik oldalon hozzáadod, így az egyik oldalt leegyszerűsítve csak a B t fogod kapni aztán csak be kell helyettesítened :)

a minuszt plusszal lehet feloldani és fordítva (eltüntetni)

így fog kinézni, ha a B t akarod kiemelni és megkapni.

-3 = 5m + b B= -3 - 5m

-1 = 2m + b behelyettsítés

-1 = 2m + (13 -5 ) zárójel felolfdás: ha minuszhoz minuszt adsz akkor a szám növekszik, de mivel a minusz jel előtte van, ezért kevesebbet ér, ha pluszhoz adsz negatív számot, akkor minuszt adsz hozzá (mondjuk adósság) így ki kell vonni.

-1 = 2m + 13 -5 (13 at hozzáadsz de ötöt elveszel belőle akkor már csak 8 at kell hozzáadnod, mert 13-5 az 8)

11 = 2m + 8 /-8

3= 2m /:2

m= 1.5

Ellenőrzés :) az m értékét behelyettesítjük

EREDETI KÉPLET

-3 = 5m + b -1 = 2m + b

-3 = 5 x 1.5 + b B= -3 -7.5 (az eredényből vonom ki a

szorzatot)

B= - 10.5

-3 = 5 x 1.5 - 10.5

-3= 7.5 - 10.5

1.) -3= -3

2009. máj. 24. 16:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!