Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Szerves kémiafeladat segítenél...

Szerves kémiafeladat segítenél kérlek?

Figyelt kérdés

Egy nyílt láncú telített szénhidrogén tökéletes égése során 3,92 köbdeciméter standardállapotú szén-dioxid gáz és 3,24g víz keletkezett.Mi az alkán összegképlete?

Szépen kérek valakit segítsen mert ha nem oldom meg hétfőre a tanárom 1-est ad és nem akar segíteni csak 2000ft-ért cserébe oldjameg de nekem most nincs pénzem rá ,a tesóm is beteg,szüleimtől pedig nem akarok kérni.

2011. nov. 26. 14:02
 1/2 anonim ***** válasza:

Először is, mint minden kémia számolásnál, fel kell írni a végbemenő reakció egyenletét. Könnyű dolgod van, mert tudod, hogy egy nyílt láncú telített szénhidrogénről van szó, azaz egy alkánról, aminek ismerjük az általános égési egyenletét. Ezt biztos tanultátok, de azért leírom, hátha mégsem (bocs ha kicsit zavaros, de itt sajnos nem lehet törtvonalakat meg alsó indexeket írni):

C(n)H(2n+2) + ((3n+1)/2)O2 = (n)CO2 + (n+1)H2O

Következő lépésben átszámolod a megadott végtermékeket mólba. Ez is egyszerű, mert minden meg van adva, és csak két aránypár az egész.

1 mol CO2 -> 24,5 dm3 (mert ugyebár standard állapot van)

x mol CO2 -> 3,92 dm3

x = 0,16 mol CO2

1 mol H2O -> 18g (ez meg a moláris tömege a víznek)

y mol H2O -> 3,24g

y = 0,18 mol

Ebből látod, hogy a CO2 és a H2O mólaránya 0,16 /0,18 = 8/9, tehát az egyenlet alapján az az n CO2 valójában 8 CO2, az n+1 H2O pedig 9 H2O. És ezzel azt is tudod már, hogy n=8, amit meg beírsz az alkán általános összegképletébe, vagyis a C(n)H(2n+2)-be, és máris megkapod, hogy az alkán összegképlete C8H18, ami tök jó, mert ilyen létezik, ez a megoldás. :)

Látod, nem is olyan nehéz ez, nem érdemes egy ilyen miatt 1-est kapni. Az viszont milyen már, hogy a tanárod pénz ellenében segít egy feladat megoldásában??? Szerintem ez nem normális dolog. Egy tanár azért tanár, hogy tanítson, ezért kapja a fizetését, de nem tőled. Az lehet csak, hogy ő elmondta az anyagot órán, de te nem figyeltél, vagy esetleg ő az, aki rosszul magyaráz. Ilyenkor megértem, hogy azt mondja: fiacskám, csináld meg ezt a feladatot, különben 1-est kapsz, és én nem segítek benne. De hogy pénzt kérjen érte... Mi ez, valami magántanár?

2011. nov. 26. 17:26
 2/2 A kérdező kommentje:
Fénymásolt lapon adja a leckét,minden órán tök részeg s az igazgató nem csinál semmit.Én arról nem tehetek,hogy nem értem. NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!
2011. nov. 26. 21:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!