Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Izotermikus folyamatot valaki...

Magyar izom kérdése:

Izotermikus folyamatot valaki megtudná magyarázni nekem?

Figyelt kérdés
2011. nov. 16. 22:56
 1/7 anonim ***** válasza:

Izoterm=állandó hőmérséklet. Azaz állandó hőmérsékleten történnek a dolgok. Ha T=áll, akkor p*V(nyomás*térfogat) is állandó, azaz ha felére csökkentem a nyomást, akkor a térfogat a 2szeresére nő!

Érthető? :)

2011. nov. 16. 23:29
 2/7 A kérdező kommentje:
ezt mind értem, de a munkavégzést nem értem... (bocs, kellet volna írni)
2011. nov. 16. 23:33
 3/7 BKRS ***** válasza:

Szerintem az entropia valtozas levezetesere gondolhatott.

Az gondolom tiszta, hogy az entalpia miert nem valtozik, meg a belso energia sem.

Ha noveljuk a terfogatot a rendszer hulesevel szemben annyi hot kell befektetni amennyit hulne, ha osszenyomjuk, akkor meg melegedne, tehat annyi hot kell elvonni amennyit melegedne. A terfogati munka az a felvett illetve leadott homennyiseggel fog megegyezni. nyilvan az entropia valtozasban csak az adott homerseklet es a bevitt/leadott homennyiseg fog bejatszani. A pontos levezeteshez kerdezz meg valakit aki ezt egyetemen tanulta, mondjuk bongolo-t.

2011. nov. 16. 23:35
 4/7 A kérdező kommentje:

hát, csináltam egy régi éretségi vizsgát, és a kérdés az volt hogy 1 dm^3 csökkentünk egy (azonos kezdöállapotból) gázt, elöször izobár-modon, utána izotermikusan, és hogy melyik esetben végzünk több munkát?

Ès egyszerüen nem értem hogy lehet arra következtetni hogy izotermikusan végez a gáz több munkát, mivel ahogy én felfogom egyáltalán nem kéne hogy úgy legyen. Vagy tudnom kéne a hömérsékletet és a nyomást... :S

2011. nov. 16. 23:46
 5/7 bongolo ***** válasza:

Segítségül kerestem egy ábrát:

[link]

Ez egy p-V (nyomás-térfogat) diagram (az  ábrán nagy P-t írtak véletlenül...). Egy izoterma is be van rajzolva, vagyis hogy állandó hőmérsékleten milyen állapotjai lehetnek a gáznak.

Ha a gáz egyik állapotból (egy p-V-T pontból) átjut egy másikba, akkor a végzett munka megegyezik a görbe alatti területtel (pV, ha téglalap, ∫pdV, ha görbe, de ez nem fontos)

A feladatodnál a B pontból jut el egyrészt izotermikus folyamattal az A-ba (ennek a fordítottja van az ábrán, A-ból B-be), másrész izobár folyamattal a B pontból balra vízszintesen Va-ig. Ránézésre látszik, hogy az izobár terület kisebb, mint az izoterm, vagyis izobár folyamatnál kevesebb munkát kell végeznünk a gázon.

Hogy a p·V miért munka? Ha mondjuk a dugattyú felülete A, F erővel nyomjuk és s hosszon megy beljebb, akkor p=F/A, V=s·A, vagyis a szorzatuk F·s, ami az erő által végzett munka.

2011. nov. 17. 10:53
 6/7 bongolo ***** válasza:
Ja, a munkánál pV helyett persze p·ΔV-t kellett volna írnom, bocs...
2011. nov. 17. 10:55
 7/7 A kérdező kommentje:

ok, természetesen,

Néztem egy izobár folyamatnak a grafikonját, ahól A-nál van a nyomás, és akkor ugyebár, mikor Vb-hez jutt mégmindig A szinten van a nyomás.. Szóval mikor azt akartam nézni hogy térfogatcsökkentésnél mennyi munkát végez, akkor azt néztem hogy A szinten van a nyomás, pedig, B szinten kell lennie, mivel egyforma kezdöállapotból indultak ki, és ezuttal mindkét gáz kezdö nyomása B...

Hát, köszönöm a segítséget :) ellég hülyének érzem magam most utólag hogy ilyen egyszerü volt

2011. nov. 17. 11:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!