Matematika: El tudná nekem mondani ezekhez a szerkesztésekhez a folyamatot?
Tompa- hegyes- és derékszögű háromszögekre szerkeszteni magasságot, sulypontot, körülírt és belülírt körök megrajzolása...
Valahogy megcsináltam őket, de nem lettek jók, elmondaná valaki, a folyamatját ezek megrajzolásához?
KÖSZÖNÖM!
1, Magasságpont.
Két csúcsból külön-külön merőlegest szerkesztesz a szemközti oldalegyenesre. Az így kapott két egyenes metszéspontja: M
2, Súlypont.
Két csúcsot külön-külön összekötsz a szemközti oldal felezőpontjával. Az így kapott két szakasz metszéspontja: S
3. Beírt kör. Először megszerkeszted a középpontját.
Két csúcsnál megszerkeszted a szögfelezőt. Ezek metszéspontja: R (nem tudom, mi a szokásos neve).
R-ből merőlegest szerkesztesz az egyik oldalra. A merőleges és az oldal metszéspontja: T.
Az R pontból RT sugarú kört húzol.
4. Körülírt kör. Először megszerkeszted a középpontját.
Két oldalnak megszerkeszted a felezőmerőlegesét. Ezek metszéspontja: O
O körül OA sugarú kört rajzolsz (ahol A az egyik csúcs).
Remélem, az alaptechnikák mennek. Merőleges szerkesztése egy pontból egy egyenesre; felezőpont szerkesztése; felezőmerőleges szerkesztése. Ha ezekkel gondod van, keríts egy magántanárt, vagy kérj meg egy családtagot, hogy magyarázza el neked, vagy kérj korrepetálást az iskolai tanártól, esetleg egy osztálytárstól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!