Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy kell kiszámolni a henger...

Hogy kell kiszámolni a henger térfogatát?

Figyelt kérdés
Jó lenne, ha valaki leírná érthetően.
2011. nov. 5. 14:40
 1/7 applepie válasza:

V=r^2*pi*m

(r: a henger alapkörének sugara; m: a henger magassága)

2011. nov. 5. 14:46
 2/7 Mugen ***** válasza:

Szia!

V= r*r* pi * H

Itt H az hogy milyen magas a hengered. r hogy a henger sugara mennyi.

Elsőnek kiszámolod, hogy mennyi az alap ( ami jelen esetben kör) területe. És ezt megszorzod a magassággal.

Biztos láttál már olyan poháralátétet ami kör formájú volt.

Pl legyen ennek a sugara r és magassága legyen 1. A térfogata a poháralátét területe szorozva a magasságával ami 1.

Ezután veszünk egy hengert aminek pont H a magassága és úgyanúgy r a sugara.

Akkor H db poháralátétet kell egymásra rakni, hogy pont ugyanakkora legyen mint a henger.

Remélem valamennyire segített a megértésben. Ha valami nem tiszta még mindig, akkor kérdezz

2011. nov. 5. 14:53
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, de sajnos még mindig nem értem. Ezekből a "kriszkraszokból" még nem tudom megcsinálni a feladatot(még nem tanultuk). Na, akkor vegyünk egy példát: a kör átmérője 0,3dm hosszú, tehát 0,15 dm a sugara és 0,5cm magas. Valaki leírná nekem mégegyszer, hogy hogyan számolja ki a térfogatát és ebben az esetben mennyi. Előre is köszi!
2011. nov. 5. 15:15
 4/7 A kérdező kommentje:
2. válaszolónak: Jah, amúgy amit leírtál azt értem, csak kiszámolni még nem tudom.
2011. nov. 5. 15:20
 5/7 Mugen ***** válasza:

d = 0,3 dm

d = 2*r

r = 0,15 dm

H = 0,5 cm = 5 dm

PI = 3,14 ...

(d a kör átmérője, r a kör sugara, H a magassága)

Ezt te is szépen leírtad

A testek a térfogatát úgy számoljuk ki, hogy vesszük az alapjának a területét, ami most kör, és megszorozzuk a test magasságával.

Ugyanez képlettel kifejezve:

V= T(kör) * H

T(kör) = a kör területe

H a magassága a hengernek

Tehát ki kell számolni a kör területét

A kör területét úgy számoljuk ki, hogy: T = r*r * PI

behelyettesítünk:

T = 0,15 * 0,15 * 3,14 = 0,0706 dm2

Most behelyettesítünk abba a képletbe ahol a térfogatot szeretnénk kiszámolni azaz:

V = T(kör) * H = 0,0706 * 5 = 0,353dm3

Ha van kérdés akkor írj.

2011. nov. 5. 15:30
 6/7 A kérdező kommentje:
Áhh most már értem. Amúgy elírtad ott felül, mert 0,5cm az 0,05dm..:)
2011. nov. 5. 18:59
 7/7 Mugen ***** válasza:
Igazad van.... :)
2011. nov. 5. 19:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!