Adnátok valami tippet hogy induljak el?
Figyelt kérdés
6*3^x-13*2^(x/2)*3^(x/2)+6*2^x=0
1,5 órája próbálkozom lassan, és még körülbelül mindíg nem jutottam semmire... valami tippet szivesen fogadnék hogy mégis mi merre :)
2011. okt. 3. 18:20
1/6 anonim válasza:
Gyakorlatilag ugyanezt oldottuk meg itt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..
Ha mégsem megy, kérdezz tovább.
2/6 A kérdező kommentje:
Hmm, valamennyire hasonló igen :) Csak igazából nem nagyon látom át hogy hogyan kellene megoldani ezt, a másik alapján. Ott a linkelt kérdésnél volt az az osszál le 3^2x -enel, az jó segiítségnek tünik :) valami hasonló tippet várnék ide is, hogy mi az első lépés
2011. okt. 3. 18:38
3/6 BKRS válasza:
Itt is megprobalhatsz osztani 3^x-nel.
Azt kapod, hogy:
6 - 13*(2/3)^(x/2) +6*(2/3)^x =0
Uj jeloles:
y= (2/3)^(x/2)
6-13y+6y^2=0
Ez masodfoku egyenlet, kiszamitod mennyi az y
aztan a jelolesbe visszahelyettesited.
Es akkor kilogaritmusozod az x-et belole.
4/6 A kérdező kommentje:
köszönöm!
2011. okt. 3. 18:52
5/6 A kérdező kommentje:
még azért lenne kérdésem, a 6*(2/3)^x ből hogy csináltál 6y^2-t úgy hogy y=(2/3)^(x/2)? ebből akárhogy nézem nem értem hogy jött ki
2011. okt. 3. 22:28
6/6 BKRS válasza:
még azért lenne kérdésem, a 6*(2/3)^x ből hogy csináltál 6y^2-t úgy hogy y=(2/3)^(x/2)? ebből akárhogy nézem nem értem hogy jött ki
6*(2/3)^x=6*(2/3)^(2x/2)=6*[(2/3)^(x/2)]^2=6*y^2
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!