Tud ebben valaki segíteni? Egy paralelogramma két átlója 8 és 6 cm. Az általuk bezárt szög 60 fok. Mekkora a paralelogramma kerülete?
A paralelogramma átlói felezik egymást. A paralelogramma így 4 háromszögé válik, amiknek oldalai 3 és 4 centisek. Két háromszög 60 fokos, a másik kettő 120 fokos.
Tanultátok a koszinusztételt? Azzal kiszámolható a háromszög harmadik oldala (ami a paralelogramma egyik oldala):
c² = a² + b² - 2·a·b·cos 60°
Ugyanezt kell csinálni a 120 fokos másik fajta háromszöggel is, abból kijön a másik oldal.
Most már csak össze kell adni őket, mind a négyet.
Ha nem tanultátok a koszinusztételt, szólj.
8 és 6cm alfa=60fok
A paralelogramma átlói felezik egymást
Használd a koszinusz tételt:
C^2=a^2+b^2-2abcos gamma
Első 3szög:
A=4cm b=3cm gamma=60fok
Második 3szög:
A=4cm b=3cm gamma=180-60=120fok
Az első c érték az egyik oldal, a másik a másik oldal, kiszámolod belőlük a kerületet, azt kész
A paralelogramma két-két szemben lévő oldala párhuzamos és egyenlő. Így az egyik kiszámított oldalt add hozzá a másikhoz és az összegüket szorozd meg kettővel.
Ha az átlókat nem "a"-val és "b"-vel jelöljük, hanem a paralelogramma két oldalát nevezzük a-nak és b-nek, akkor: K=2×a×b (második válaszoló vagyok)
Nem, 4 és 3 az átlók fele!
Meddig jutottál a számolással? Kiszámoltad a koszinusztétellel az oldalak hosszát úgy, ahogy én is meg a másik válaszoló is mondtuk?
Tudod, mi az a koszinusztétel? Ha nem, akarod, hogy elmagyarázzuk, vagy csak a megoldás érdekel magyarázat nélkül?
Azért írtam 5 sort, nehogy az a-t és a b-t átlónak tekintsd a kerület számolásnál...
leírjam az egészet elejétől a végéig?
8 és 6cm alfa=60fok
A paralelogramma átlói felezik egymást
Használd a koszinusz tételt:
C^2=a^2+b^2-2abcos gamma
Első 3szög (két ilyen van):
A=4cm b=3cm gamma=60fok
c^2=16+9-2*4*3*cos60=25-12=13
c1=3,6cm
Második 3szög (szintén 2db):
A=4cm b=3cm gamma=180-60=120fok
c^2=16+9-2*4*3*cos120
cos120=-0,5
c^2=25+12=37
c2=6,08cm
K=(c1+c2)*2=19,36cm
Amúgy vettétek már a koszinusz tételt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!