Ha a másodikos tanulók kettesével vagy négyesével sorakoznak, egy tanuló kimarad. Hármasával vagy ötösével csak úgy lenne teljes a sor, ha a tanitó néni is közéjük állna. Hányan lehetnek a másodikosok?
29.
Mi van ti is a mozaikból tanultok? :-D
Én ettől a feladattól két hete kaptam idegbajt. A Józsi bácsis a számolófüzetben van ugyanilyen jó.,
x kongruens 1 (mod 2)
x kongruens 1 (mod 4)
x kongruens 4 (mod 5)
ezt az egyenletrendszert kéne megoldani, kínai maradék tétellel kijön. bár valószínűleg nem csak egy megoldás lesz, mivel a 2 és a 4 nem relatív primek.
ha középsulis vagy, akkor joggal reménykedhetsz benne, hogy a megoldás egy viszonylag kis szám lesz és akkor használhatod a jó öreg "józan paraszti ész tételt". :-D
ha kettesével állva egy tanuló kimarad, akkor páratlanul vannak.
ha négyesével 1 kimarad, akkor lehetnek: 5, 9, 13, 17, 21, 25, 29, 33, 37...
ha ötösével egy hiányzik, akkor lehetnek: 4, 9, 14, 19, 24, 29, 34, 39...
megnézed mi az ami mindháromra igaz: 9 vagy 29
13:19
Ez egy ÁLTALÁNOS ISKOLA 2. osztályos könyvben példa!!!!
Tudom, a nagyobb lányomnak 2 hete volt feladva.
Mozaik kiadó, Sokszínű matematika II. félév, 71. oldal, 5. példa.
jah bocs, a hármasával sorakozást nem néztem.
2, 5, 8, 11, 14, 17, 20, 23, 26, 29, 32, 35...
és így már tényleg csak a 29 lehet.
de nagyobb számoknál biztos lesz még másik megoldás, csak annyian úgyse férnének el egy osztályba.
általános második osztály???
LOOOOOL
hiszen ennél egyszerűbbek is vannak az érettségi első részébe. mondjuk nem mintha ez nem lenne nagyon könnyű, de másodikasnak azért izmos. hova jár a lányod, a NASA kihelyezett tagozatára? :-D
Igen, általános iskola. Sima önkormányzati, nem is matek tagozat. Dobtam egy hátast. Mit tanulnak majd nyolcadikban????
A másik kedvencem, ugyanaz a kiadó, a tankönyvhöz tartozó munkafüzetből (csókoltatom a tankönyv íróit és üzenem, hogy eltévesztették az évfolyamot):
Pista bácsi nem árulta el, hány éves, csak annyit mondott, hogy éveinek száma több, mint az 5 hétszerese, kevesebb a 10 négyszeresénél, és többszöröse a 9-nek. Hány éves Pista bácsi?
hát ez tényleg nagyon egyszerű, mert 35 és 40 közt kell olyan számot találni, ami osztható 9el. nyilván a 36 az.
na de az előző feladatba maradékosztályokkal babrálni általánosba az kemény...
"hát ez tényleg nagyon egyszerű, mert 35 és 40 közt kell olyan számot találni, ami osztható 9el. nyilván a 36 az. "
Nem, a 29 a jó megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!