Mértan. Valaki segítene ezt a feladatot megoldani?
Adott egy egyenes hasáb,melynek alapja négyzet. Az ABCDA'B'C'D' hasáb alapjai az ABCD és A'B'C'D' négyzetek,oldalfelszíne 100négyzetgyökalatt3 cm2 és térfogata 125négyzetgyökalatt3 cm3 .
-Igazold,hogy AA' = 5négyzetgyökalatt3 cm
-Szám ki az A pont távolságát B'C egyenestől
-Szám ki a (DCB') és (ABC') síkok szögének mértékét
Négyzet alapú egyenes hasáb
Oldalfelszín:
P = 100√3
V = 125√3
Legyen
a - az alaplap éle
b = a hasáb magassága (AA')
a.) kérdés
Igazolandó: b = 5√3
A palást területe
4*a*b = 100√3
a*b = 25√3
A térfogata
a²*b = 125√3
A második egyenletet elosztva az elsővel
a = 5
Az első egyenletbe behelyettesítve
b = 5√3
Q.E.D
======
b.) kérdés
Rajz nélkül bonyolult lenne, csak az eredményemet írnám le
Ha t-vel jelölöm a pont és az egyenes távolságát, nekem
t = (a√7)/2
========
Nem biztos, hogy jó!
c.) kérdés
Tulajdonképpen az oldallap lapátlóinak metszési szögét kell meghatározni
Ha a kisebbik szög felét α-val jelölöm
tgα = a/b = 5/(5√3) =1/√3
tgα = √3/3
így
α = 30°
a két lapátló kisebbik hajlásszöge
ß = 2α
ß = 60°
======
DeeDee
Nekem is ezek jöttek ki.
A b)-ben is.
ott úgy számoltam, hogy AC'B' egyenlő szárú háromszög, ahol AB' és CB' a két egyenlő hosszú szár, épp 10 hosszúsággal, az egyenlő szárú háromszög alapja (AC) pedig 5√2. Ezek az adatok Pythagoras-tétellel jöttek ki. Ezt az egyenlő szárú háromszöget külön lerajzoltam. A b) feladat tkp. azt kéri, hogy ennek az egyenlő szárú háromszögnek a ,,macerásabb'' magasságát számoljam ki. Sajnos nem a szimmetriatengelyre illeszkedő magasságról van szó, hanem az egyik szárra bocsátott magasságról. Ennek ellenére mégis a ,,könnyebbik''(szimmetriatengelyre illeszkedő magasságot) számoltam ki, abból már kiszámolható volt az egyenlő szárú háromszög területe, abból pedig ,,vissza lehetett számolni'' a másik, ,,nehezebb'' magasságot is. Erre valóban nekem is valóban nekem is 5√7 / 2 jött ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!