Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Névmások. Nem értem az egészet...

Névmások. Nem értem az egészet (? ) 6. o

Figyelt kérdés
a tanár nem magyaráz el soha semmit csak minden órán elmséli mi történt vele aznap feladdja az anyagot ozt kész mi meg nem értünk semmit....a névmások fogalmát elmagyaráznátok értelmesen...12 éves vagyok...kérlek segtsetek..:Dköszi:)
2011. ápr. 10. 18:07
 1/5 anonim ***** válasza:
29%

névmás: főnevet, melléknevet, számnevet helyettesítő szavakat névmásoknak nevezzük. Helyettesítő szófaj. A névmásoknak akkor van határozott jelentésük, ha átveszik a helyettesített szófaj jelentését, valamire rámutatnak vagy utalunk velük. 2 csoport van:

csak főnevet helyettesít: személyes nm

birtokos nm, visszaható nm, kölcsönös nm

főnevet, melléknevet, számnevet helyettesít: kérdő nm, mutató nm, határozatlan nm, általános nm, vonatkozó nm.

ezeket megérteni nem lesz egyszerű, ha nem magyarázza el. Sok sikert! :)

2011. ápr. 10. 18:44
 2/5 A kérdező kommentje:
hát én ezt nem értem...de azért köszi
2011. ápr. 11. 06:12
 3/5 anonim válasza:
személyes névmás pl: én, te, ő, mi, ti, ők....
2011. ápr. 11. 07:52
 4/5 anonim válasza:

általában van egy mellékmondat csatolva hozzá. példák a vonatkozó névmásra: amely, amilyen, amelytől, amit ...

A mellékmondatokkal példa:

Amilyen a mosdó, olyan a törülköző.

Olyan teát iszom, amelytől jól lehet aludni.

Csinálj, amit akarsz.

Általában vessző választja el a mellékmondattól. Logikusan, ha nem lenne mellékmondat, akkor értelmetlen lenne az egész.

Amilyen a mosdó. ?????? milyen a mosdó? (mint a törülköző)

Olyan teát iszom. ?????? milyet? (amelytől jól lehet aludni)

Amit akarsz. ?????? nem értelmes a mondat.

2011. ápr. 11. 07:59
 5/5 anonim válasza:
jah és a második mondatban az "amelytől" szó is névmás, ugyanazzal a magyarázattal...
2011. ápr. 11. 08:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!