Fontos! (Matekhf. ) Jól csináltam?
1. A [-π/2; π/2] intervallum mely valós számaira teljesül a cosx˂1/2 egyenlőtlenség?
Én így oldottam meg:
cosx˂1/2
π/3˂x˂-π/3
Jó ez így?
2. Egy 10 cm élhosszúságú kocka négy csúcsa meghatároz egy szabályos tetraédert. Számítsuk ki ennek a tetraédernek a felszínét és a térfogatát.
Felírtam, hogy a=10 cm, és csak simán a felszín- és térfogatképletet használva kijött, hogy A=100√3, ill. V=117,85
Ez így jó, vagy ennél bonyolultabb?
Köszönöm a segítséget!
Az 1. feladatnál arra válaszoltál, hogy cos(x) hol nagyobb 1/2-nél, a kérdés pont nem az!!
A másodikat nézem, hogy "simán a felszín- és térfogatképletet használva kijött" mit jelenthet?
Az elsőt a függvény ábrájának segítségével csináltam, és nem értem, miért nem jó úgy, ahogy írtam.
A 2.-nál úgy értettem, hogy nem vettem figyelembe, hogy egy kockát említ, hanem csak mintha egy tetraéder alapéle lenne megadva, a=10 cm. Szóval azt nem tudom, hogy a kocka tényleg utalás vmire, vagy csak beugratás...
1. kérdés: Te azt kérdezted, hogy cosx hol kisebb és arra válaszoltál, hogy hol nagyobb, mint 1/2.
A 2. kérdést úgy válaszoltad meg, mintha a tetraéder minden oldala egybevágó háromszög lenne, pedig nem az. A következő ábra jobb felső részéből próbáld megérteni, ott vannak lent az eredmények is.
Bocs az ábra címe lemeradt:
Olyan x nincs, ami eleget tenne annak,hogy π/3˂x˂-π/3 .(Eddig nem figyeltem meg a relációs jelet -pi/3<x<pi/3 tartozna a "nagyobb" kérdéshez.
A "kisebb" kérdésnél -pi/2 <= x <pi/3 VAGY pi/3 < x <= pi/2 a helyes eredmény szerintem.
2. kérdés
szerintem itt nem 10cm a tetraéder élhossza, hanem a kocka lapátlója (tehát 10*gyök2)
ha jól veszem ki az ábrából
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!