MATEK:trigonometria! Hogyan kell megoldani, levezetni ezt a két feladatot?
Van mindkét feladathoz végeredményem,mert van a könyvhöz megoldás CD de nem tudom kiszámolni...
1.Egy torony teteje a talpától 60 m távolságból 22°37' -es szög alatt látszik. Milyen magas a torony?
Válasz:25 m
2.Egy ház teraszára vezető lépcsősor vízszintesre eső merőleges vetülete 230 cm.Egy lépcső magassága 14 cm és a teraszra 8 lépcső vezet.Mekkora a lépcsősor hajlásszöge a vízszinteshez képest?
Válasz:~25,96°
tudom a képleteket :\
de nem tudok rajzot készíteni,ha megvan a rajz akkor már tudom használni a képleteket...:\
1.Egy torony teteje a talpától 60 m távolságból 22°37' -es szög alatt látszik. Milyen magas a torony?
Válasz:25 m
Nem szinusz tétellel kell megoldani, hanem egyszerű trigonometrikus összefüggéssel, ahova rajzolsz egy derékszögű háromszöget, és a háromszög derékszöge mondjuk balra néz. Oda írod, hogy "X", ez a torony magassága. A derékszögtől a hegyesszögű csúcsig írod hogy 60, ez az alja és az adott pont távolsága, és a szöget pedig berajzolod a 60 hosszúságú oldal jobb végéhez.
tg 22°37' = x / 60 egyenletet meg kell oldani, aminek a megoldása ~ 25.
(A másodiknál igazából nem értem a feladatot, így csak az elsőben tudok segíteni! :) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!