Hogy lehet megoldani ezt az egyenletrendszeres feladatot?
Oldjuk meg a \sqrt{x+a_n}=x-a_n egyenletet, ha a_n=\frac{n(n+1)}{2}, ahol n pozitív egész szám.
Tudnátok ebben segiteni? A múlt hónapi KöMaL-ban volt, kiváncsi lennék a megoldására.
fonetikusan: gyök alatt x plusz aen(a alsóindex n) egyenlő x mínusz aen
a másik egyenlet: aen egyenlő nszer nplusz 1 per kettő
Én megcsináltam, de már nem tudom fejből...
Először négyzetre emeltem, és megoldóképlettel kivarázsoltam x-et. Egy adott ponton érdemes behelyettesíteni a_n helyére az n(n+1)/2-t, mert akkor a gyök alatt kiesnek értékek és teljes négyzetté lehet alakítani.
Ha jól emlékszem, a megoldás x = n(n+3)/2 lett, vagy valami hasonló. (De az biztos, hogy nem konkrét érték, hanem ugyanolyan ismeretlenes, mint a_n. Az ellenőrzés is kijött vele. Ettől függetlenül elhibázhattam valahol.)
Aha, odáig meg van nekem is mert x1,2-re a diszkrimináns 2n+1 a négyzete abból gyököt lehet vonni, mivel n pozitív nem kell abszólut érték, mind1 odáig megvan, de ezt hova helyettesítsem vissza, h kapjak értéket? mert a legelejére kicsit komplikált lenne.
de nem tudom hogy kaptál n(n+3)/2 -t, nem vádaskodok, lehet én rontottam. nekem lett még mellette egy +2.
Mondom, hogy emlékezetből írtam az eredményt. :) Így nem vállalok érte felelősséget, nekem ez rémlik, aztán lehet, hogy más jött ki. De igazad van, most, hogy sebtében ellenőrzést csináltam, x = (n(n+3)+2)/2
Ha ezt visszaírod, akkor
gyök((n(n+3)+2)/2+n(n+1)/2) = gyök((n^2+3n+2+n^2+n)/2) = gyök((2n^2+4n+2)/2) = gyök(n^2+2n+1) = n+1 (mivel n nagyobb 0-nál, ezért nem kell abszolútérték)
(n(n+3)+2)/2-n(n+1)/2 = (n^2+3n+2-n^2-n)/2 = (2n+2)/2 = n+1
de ha ide helyettesítesz vissza akkor kijön az, hogy n+1=n+1
ebből nem derül ki semmi, konkrét értéket nem kaphatunk?
Az ellenőrzés azért jó, mert azonosságot kaptunk, elvileg bármilyen n-re igaz.
Szerintem konkrét értéket nem kaphatunk, mert a_n-nek sincs konkrét értéke. (Legalábbis nagyon remélem, mert elég magabiztosan írtam le a megoldást. :)
Igazad van, tényleg jó ez így, bármely n-re jó.
Gratulálok :) És köszi szépen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!