A következő feladatot adták ma nekem, de hozzá szagolni se tudok. Feladat: Geostacionárius pályán mozgó műholdak késleltetésnek meghatározása, a legrövidebb és a leghosszabb távolság esetében!?
Oké, de mivel? Programot kell írni rá? Vagy excelben? (Csak mert számítástechnikához írtad.)
Egyébként itt a dolog fizikájára kel lelőször rájönni. Tisztában lenni a fogalmakkal, ami pszintén nekem is homály, az odáig oké, hogy mi az a geostacionárius pálya, na de mit nevezünk késleltetésnek?
Ha azt, hogy mennyi ideig ér oda a jel, akkor egyszerű, mivel a rádióhullámok fénysebességgel haladnak (lévén azok is fotonok), csak ki kell számolni, hogy fénysebességgel mennyi az oda-vissza út. (Vagy csak az oda? Nyilván függ attól, hogy mit értünk késleltetés alatt.) A legrövidebb távolság nyilván a műhold magassága, a legnagyobb pedig... na ehhez kell majd kcisit geometriázni. :D
Aztán persze lehet, hogy tök rossz úton indultam el.
Wordbe kell elküldenem kicsit plusz infókkal körbe rakva magát a számítási képletet (képlet szerkesztővel).
Ennyit adtak meg feladatként, sajnos többet én se tudok róla. Valami háromszög lesz elvileg és abból kell kiszámolni, csak honnan tudjam, hogy mi a legrövidebb és leghosszabb távolság?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!