Matek feladat. Segítesz? Ha igen felpontozlak
Egy szabályos háromszög alapú gúla alapélei 10 cm hosszúak, oldalélei 13 cm-esek. Mekkora a gúla felszíne és térfogata?
a négyzet alapú gúlát tudom, az könnyű de a háromszög alapúnál még elindulni sem tudok :SS
kérlek segíts.
Mekkora a szabályos hatszög alapú gúla térfogata,ha alapélei 8 cm hosszúak, magassága 6 cm-es?
ezt sem nagyon értem :SSSSS kérlek segíts
Szabályos háromszög alapú gúla felszíne:
Négy háromszöged van. Egy szabályos, 10 cm oldalú, ez az alapja. Három pedig a palástját alkotja, ezek egyenlő szárúak (szár: 13cm, alap: 10cm). Egyenként kiszámolod a területeket (Pitagorasz-tétel segítségével), és összeadod.
A térfogatához kellene tudni a belső magasságot, de jelenleg nincs ötletem, hogy azt hogy tudod kiszámolni. Térben kellene keresni egy derékszögű háromszöget és pitagoraszozni.
A hatszög alapú gúla egyszerű. Az alapterülete egy 8cm-es hatszög területe. Nem akarom ideszerencsétlenkedni a képletet, itt megtalálod: [link] Ezt még az adott magassággal meg kell szoroznod.
1. feladat
FELSZÍN:
mivel háromszög alapú, így a felszíne egyszerű:
alapél: 10cm
oldalél: 13cm
mivel a háromszúg alapú gúla oldalai háromszög alakúak, így azt kettéosztva, ki tudod számolni az oldal magasságát (pitagorasz tétellel), amit fel tudsz használni
az egy oldal területének kiszámításához:
10/2=5
5cm lesz a félé háromszög alapja, és tudjuk hogy a befogó 13 cm
tehát pitagorasz tétele:
5*5 + ma*ma = 13*13
25 + ma*ma = 169
ma*ma = 144
gyök144 = 12
12cm lesz az oldal magassága
ezekután kiszámolod az egy oldal területét a háromszög területének képletével:
T=(a*ma)/2
T=(10cm*12)/2
T=60 négyzetcentiméter
a 60 négyzetcentimétert beszorzod 3-mal mert a háromszög alapu gulának 3 oldala van
60*3= 180négyzetcentiméter
és most ehhez hozzáadod az alap területét aminek a magasságát én pitagorasz tételével:
10/2=5
5*5 + ma*ma = 10*10
25 + ma*ma = 100
ma*ma = 75
gyök75= 8,66 cm
az alap területe:
T=(10*8,66)/2
T=43,3négyzetcentiméter
ÉS A FELSZÍN: 43,3+180= 223,3 NÉGYZETCENTIMÉTER
TÉRFOGAT:
V=(T*m)/3
ahol T az alap területe az m a gúla magassága
V= (43,3*12)*3= 173.2 köbcentiméter
a 12-es magasságot az előbb már kiszámoltuk a felszínnél
2. feladat
a másodikban nem tudok segíteni de még utánanézek
elözö:
szabályos hatszög alapú gúla térfogata.V=Ta*6/3, ahól Ta=3*8*8*gyök(3)/2
elözö:
szabályos háromszög alapú gúla felszíne ok, a gúla magasság szerintem gyök(407/3)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!