Elsős, gimnáziumos matek feladat! Nem tudom megoldani?
Figyelt kérdés
Délben fedik egymást az óra nagy és kismutatói, mennyi idő után fogják megint egymást fedni?
Azt sem tudom hogy kezdjek hozzá :(
Aki meg tudja oldani, kérem segítsen!
Előre is köszönöm, zöld kéz menni fog :)
2011. jan. 30. 15:14
1/9 anonim válasza:
Fogj egy mutatós órát, nyilván tudod, hogy mozog a nagymutató meg a kicsi, és játszd le magadban, mikor fedik egymást. Ha kell, át is állíthatod, majd beállítod újból. Nyilván akkor, amikor ugyanakkora szöggel térnek el a függőleges helyzettől, a szögsebességüket meg tudod abból, hogy mennyi idő alatt tesznek meg 360 fokot.
2011. jan. 30. 15:16
2/9 anonim válasza:
Gyakorlati alapon megoldva valamikor 1 óra 5 perckor fogják megint fedni egymást. Elméletben nem tudom levezetni.
2011. jan. 30. 15:17
3/9 anonim válasza:
A nagymutató egy óra alatt teszi meg a 360 fokot, a kicsi egy óra alatt 360/12-t (ugye egy kör 12 óra). Felteszed hogy 12:00-kor elindulnak, a nagymutató megtesz egy kört, a kicsi elmegy 1-ig, ugye 13:00 van. Innen már csak azt kell kiszámolni hogy hány perc (vagy másodperc) alatt éri utol a nagy a kicsit. Ehhez tudnod kell hogy ekkor 30 fok előnye van és azt hogy mennyi a sebességeik eltérése.
2011. jan. 30. 15:36
4/9 anonim válasza:
A percmutató 60 perc alatt tesz 360°-ot, tehát 1 perc alatt 6°-ot mozdul el, így x perc alatt x*6°-ot mozdul el.
A kismutató 12 óra alatt tesz meg egy teljes kört, így 1 óra alatt 30°-ot mozdul el, azaz 1 perc alatt ennek a 60-ad részét 0,5°-ot. Tehát x perc alatt x*0,5°-ot mozdul odébb.
Akkor fogják fedni legközelebb egymást pontosan, amikor a percmutató épp egy teljes körrel, azaz 360°-kal többet fordult el, mint a kismutató. A megoldandó egyenlet tehát:
x*0,5+360=x*6
360=5,5x
x=360/5,5~65,45 perc ~ 3927 másodperc múlva azaz kb. 1 óra 5 perc 27 másodperckor lesznek egymáson a mutatók.
2011. jan. 30. 17:22
5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen hogy segítettetek :) Nagy szükségem volt rá. Mindenkinek küldöm a zöld kezet :)
2011. jan. 30. 19:41
6/9 anonim válasza:
Fogadok, hogy lány vagy. Ha előveszel egy mutatós órát, és elkezded forgatni a mutatókat, akkor látni fogod, hogy minden óra, valahányadik percében áthalad a nagymutató a kicsin. Ne haragudj, nagyon béna 1. gimis vagy.
2011. jan. 30. 22:23
7/9 A kérdező kommentje:
Én is szeretlek ^^ A válaszod nagyon hasznos volt :) Küldöm neked a nyaralási csekket egy melegebb égtájra :)
2011. jan. 31. 21:29
8/9 anonim válasza:
Kedves kérdező!
A Te szinteden nem lehet hasznos segítséget adni. Mondd!
Ha nem tudod, mennyi az idő, akkor megnézed az órát, vagy inkább megkérdezed valakitől?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!